Villa VPRO

o.a. Onderzoeksbureau schaliegasrapport onder druk?

Villa VPRO

o.a. Onderzoeksbureau schaliegasrapport onder druk?

Milieudefensie vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar schaliegasboringen onder druk heeft gezet, maar waarop baseren ze dat? Het antwoord in de uitzending. Gemeenten kunnen verder de aanstaande zorgtaken moeilijk aan, is een lokale ombudsman een optie? In het tweede half uur kijkt het buitenlandpanel, met nieuwkomers Victor Vlam en Rusland-onderzoeker Helga Salemon en Bertus Hendriks van Clingendael, vooruit naar de G20-top die donderdag start. Er is in de wetenschapsrubriek aandacht voor het ontstaan van migraine en Metropolis bezoekt het naaktstrand bij de zuiderburen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geert Ritsema van Milieudefensie over het schaliegasrapport

vanaf 00:02:32

Milieudefensie vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar schaliegasboringen onder druk heeft gezet, maar waarop baseren ze dat? Het antwoord in de uitzending.

Metropolis Radio: Belgische naaktstrand

vanaf 00:09:11

Metropolis Radio is terug na een lange zomerstop en blijft deze week nog even op: Het Strand . Onze correspondenten bezoeken kustlijnen over de hele wereld. Vandaag in Belgie, daar is 1 naaktstrand en wel in Bredene en het houdt het hele land al jaren bezig.

Bob Bergkamp

vanaf 00:14:53

Zoals het er nu uitziet krijgen gemeenten in 2015 alle verantwoordelijkheid voor zorg op hun bordje. Alsof dat nog niet genoeg is moeten ze al die taken uitvoeren met 60% van het budget dat daar nu  voor staat. Door die bezuinigingen vrezen veel  Gemeenten in Nederland dat inwoners straks massaal naar de rechter stappen om zorg te eisen. Bob Bergkamp is de verantwoordelijke wethouder in de gemeente Breda en hij legt in de Villa uit hoe zijn stad zich voorbereid op de veranderingen

Frederique Melman

vanaf 00:36:56

Een scherp omslagpunt in een netwerk van neuronen in het brein zet een migraineaanval in gang. Als er inderdaad sprake is van een kritiek omslagpunt aan het begin van een migraineaanval, maakt dat het mogelijk om een aanval te voorspellen en te behandelen voordat de patiënt zelf symptomen ervaart. Dat betogen onderzoekers in het Open Access tijdschrift PLoS one.

Buitenlandpanel

vanaf 00:41:34

Met Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, Amerika-kenner Victor Vlam en journaliste en Rusland-deskundige Helga Salemon staan we stil bij de G20-top dat morgen begint. Het onderwerp dat de agenda lijkt te gaan domineren is Syrie. Kan Obama nog andere landen overtuigen om steun te geven aan een militaire interventie in Syrie?