Euroforum

Euroforum

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg voor een scherp debat gevoerd over de chaotische besluitvorming rond de redding van Cyprus. De leider van de socialistische fractie wil van de trojka af. Hierin zitten de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka stelt landen die Europese hulp krijgen onder curatele. De socialisten willen dat dit ophoudt. Voor de socialisten is alleen Europees commissaris Olli Rehn verantwoordelijk. Alleen hij kan rekenschap afleggen aan het Europees Parlement. Het EP tilt zwaar aan de communicatie van de ministers van financiën van de eurogroep die aanvankelijk de indruk wekten de kleine spaarders te willen aanpakken. Dat heeft het vertrouwen van de burgers geschaad. De meeste fracties in het EP willen dat snel werk gemaakt wordt van een volledige bankenunie in Europa en van een Europese gereedschapskist om crises zoals die van Cyprus aan te pakken. Het moet afgelopen zijn met de improvisatie.
Gasten in Euroforum: Corien Wortmann(CDA) en Bas Eickhout(GroenLinks)
Verder in Euroforum: EU kan regels rechtstaat in lidstaten niet afdwingen en systeem veiling emisssierechten op de helling. Ook: Abdou in Europa.

Dit fragment is onderdeel van

Villa VPRO

In de Villa vandaag aandacht voor Europa. Vanuit Straatsburg buigt onze forum zich over de laatste stand van zaken in de Unie. Verder hebben we aandacht voor vleesprodukten en vooral de stoffen in het vlees die we onbewust consumeren. Aan tafel schuift gedragswetenschapper Aryan van der Leij. Hij schreef een boek met de veelzeggende titel De pretparkgeneratie. Verwende jongeren van na 1990.

advertentie