HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Een Goed Gesprek van Marjan Luif, wekelijks terugkerende column op satirische wijze. Deze week gaat het over de evenementenlijn, wat kun je zoal doen in het Paasweekend? Een cursus plunderen, mondkapje schilderen, etc.

====


Eduard Bomhoff - econoom, voormalig LPF-Minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu, en voormalig Nyfer-directeur - is te gast.

Een gesprek over het mislukken van de formatie en hoe het verder gaat, nu de CDA - PvdA combinatie definitief mislukt is. Het CDA wil met de VVD, en omgekeerd ook.
Zalm wil zelfs worden wat Bomhoff wás, vice-premier en minister van Volksgezondheid, tegen zijn eerdere uitspraken in dat hij de fractie zou blijven leiden.

Zowel de LPF als D’66 hebben zich nu aangeboden om deze combinatie aan een meerderheid te helpen – de LPF als muurbloempje dat nu nadrukkelijk gevráágd wil worden, en dan D’66 – Boris Dittrich die hartstochtelijk roept dat hij wel gek zou zijn om niet mee te doen als bijvoorbeeld de kenniseconomie, de ecologie en de democratie daadwerkelijk en in ingrijpend aandacht krijgt in het regeeraccoord.

Wat is de reactie van Bomhoff. Presentator Djoeke Veeninga vraagt het aan hem?

===


Richard Blöte, alias Rik, is een jongeman van 27 jaar en behept met een autistische stoornis.
Na een jeugd doorgebracht in verschillende zorginrichtingen, werd hij een paar jaar geleden op een etage in de Haagse wijk Waldeck geplempt en min of meer aan z'n lot overgelaten. Zijn enige steun en toeverlaat is zijn ex-buurvrouw Greet.
Van zorgverlening, met name door de lokale psychiatrische instelling Parnassia, kwam weinig terecht.

Toen Rik na jarenlange verwaarlozing ook nog eens bestookt werd door anonieme dreig- en scheldbrieven uit de buurt, stak hij zijn woning in de brand.
Afgelopen januari veroordeelde de rechter hem voor die brand tot TBS.
En omdat daar een wachttijd voor staat, zucht Rik nu in de kerkers van de Koepelgevangenis te Haarlem.
Hoewel daar enkele sympathieke bewakers rondlopen met een groot hart voor de clientèle, krijgt Rik niet de behandeling die hij voor z'n aandoening nodig heeft.

Vandaag komen we erachter wat de waarschijnlijke reden is van het falen van Parnassia en ook vragen we ons af hoeveel zin TBS heeft in het geval van Rik.
Maar eerst verplaatsen we ons, met verslaggever Gerrit Kalsbeek, naar het RAI-congrescentrum te Amsterdam.

====


John Burns, verslaggever van de New York Times, beschreef gisteren in zijn krant de toestand waarin Bagdad zich bevindt, een kleine week na de binnenkomst van de Amerikanen:

'Het oude regime onzichtbaar, een nieuw gezag afwezig, plunderingen, branden, maar waar langzaam ook weer een zekere normaliteit aan het terugkomen is.'
Maar vooral beschrijft hij Saddam City: de armenbuurt in oost Bagdad, waar alleen daar al 2 miljoen mensen wonen, Shiitische moslims, geen vrienden van Saddam’s regime.

Saddam City is inmiddels omgedoopt door plaatselijke leiders tot Al Sadr City.
Genoemd naar Muhammad Sadiq al-Sadr, een shiitische religieus leider die in 1999 gedood werd. Hij werd waarschijnlijk gedood door Saddams geheime politie.

Volgens Burns is Saddam City binnen een paar dagen veranderd in een no go area voor de Amerikanen. Een ontoegangelijk bolwerk van zwaarbewapende Shiitiese milities. Wellicht georganiseerd door vanuit Iran opererende Irakese oppositiegroepen die erop uit zouden zijn - om net als dat in Iran in 1979 gebeurd is - dit machtsvacuüm te gebruiken om een islamities fundamentalisties regime van de grond te krijgen.

Aan de telefoon vanuit Bagdad een gesprek met Mustapha Oukbih, radio 1 correspondent
en vanuit Assen journalist en voormalig correspondent voor het Midden Oosten Jan Keulen.

====

advertentie