HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Column van Marjan Luif, Een Goed Gesprek over het begrip filosofie.

====


Volgens het nieuwe regeerakkoord zal er de komende vier jaar tachtig miljoen euro bezuinigd worden bij de Publieke Omroep. De omroepen werken namelijk niet efficiënt is de veronderstelling, hoewel het zoveelste McKinsey-rapport dat dat moet staven pas volgende maand openbaar wordt.

Werken de omroepen inderdaad zo inefficiënt, waar moet dat geld op bezuinigd worden en kan zo langzamerhand niet meteen het hele bestel op de helling?

Een debat met CDA-Kamerlid Joop Atsma, Kees Boonman, hoofdredacteur van de KRO-afdeling van Netwerk, Lodewijk Bouwens, algemeen directeur van de Wereld Omroep en Wilma de Rek, mediajournaliste van de Volkskrant.

====


Trouwe luisteraars zullen hem inmiddels wel kennen, de stem van Richard Blöte, alias Rik Blöte.

Rik is een jongeman met een autistische stoornis die, nadat zijn IQ te hoog bleek, uit de zwakzinnigenzorg is gegooid en op een huisje in de Haagse wijk Waldeck is gezet.
Daar werd hij begeleid door Stichting Zorgmanagement Haarlem (SZH) en Parnassia, de Geestelijke gezondheidsinstelling van Den Haag.

'Begeleiden' is het niet echt te noemen: hij werd voornamelijk aan zijn lot overgelaten, hoewel hij een rechterlijke machtiging op zak had. Met een paar tientjes per week moest hij zich redden en als Rik dreigde te bezwijken aan een psychose of andere angstaanval, mocht hij af en toe 48 uur in de separeercel op een gesloten afdeling bij Parnassia.

In een wanhoopsdaad, nadat hij dreigbriefjes uit de buurt kreeg, heeft Blöte zijn huis in de fik gestoken en zit nu in de gevangenis te wachten op een plaatsje in een TBS- kliniek.

Toen Rik onze verslaggever Gerrit Kalsbeek bijna 2 jaar geleden op straat aanklampte, was zijn grote klacht dat z'n geld werd achterovergedrukt, met name door de SZH.
En met een recordertje heeft ie al zijn pogingen in het doolhof van de geestelijke gezondheidszorg opgenomen om Pieter "Breekijzer" Storms van bewijs te voorzien. Of Peter R. de Vries, Willibrord Frequin desnoods.

Omdat verslaggever Kalsbeek zelf al moeite heeft met het invullen van een deklaratieformulier, duurde het enige tijd voor hij doorkreeg, dat er toch wel hele rare dingen met Riks geld gebeurd zijn.
En zou Rik de enige zijn, met wie dit gebeurd is?
In deze reportage gaan we terug naar de tijd dat Rik nog op vrije voeten liep, een paar weken voor de fatale brandstichting...

Inmiddels worden er pogingen gedaan om het ministerie van Justitie ervan te overtuigen dat Rik uit de koepelgevangenis weg moet, op zoek naar een plaats in een TBS-kliniek, vol goeie psychiaters met verstand van autisme. Want waar hij nu zit is niet goed voor hem.
Mocht u een tip hebben, meldt het ons, bij de vpro...

====

advertentie