Interview

Interview

Rechters en het Openbaar Ministerie hebben de afgelopen acht jaar vaker straffen opgelegd voor misdrijven en overtredingen. De straffen zijn in die periode gemiddeld niet strenger geworden. Dat zijn de bevindingen van onderzoeker Frits Huls van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die onderzoek deed naar het verloop van strafoplegging vanaf 1996 tot en met 2003.

Váker straffen, maar niet strenger. Terwijl de roep om zwaarder te straffen steeds luider werd de laatste jaren.
Een debat met: Frits Huls, onderzoeker bij het CBS, advocaat Kees Korvinus, strafpleiter te Amsterdam, Sybrand van Haersma Buma, Tweede Kamerlid voor het CDA en Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht te Nijmegen.
---

Drie dames bevinden zich op de eerste etage van het zorgkantoor in Gorkum. De sfeer is vriendelijk en beleefd, maar ook een beetje gespannen. Mevrouw Loes Beckmann is boos en ongerust. En met haar talloze lotgenoten.

Tot voor kort kreeg zij dankzij de Algemene Arbeidsongeschiktheid Wet (de AAW) een vergoeding voor huishoudelijke hulp. En die werd doorgaans keurig op tijd betaald door het UWV/GAK. Maar omdat politiek en ambtenaren ook iets te doen moeten hebben, gaat het vanaf 1 januari dit jaar helemaal anders. Mevrouw Beckmann kon kiezen tussen een Persoonsgebonden Budget óf hulp in natura. Zij koos voor het eerste, omdat zij graag haar eigen vertrouwde huishoudhulp wil behouden. Niet lang daarna ontvangt zij van het CIZ, alias Centrum Indikatiestelling Zorg, een officiële bevestiging dat ze het komende half jaar van zo'n PGB verzekerd is. Zelfs de uitvoerder, oftewel het zorgkantoor weet op 30 december 2004 te melden dat alles koek en ei is.

Maar dan, in de vroege ochtend van 2 januari 2005 rinkelt in huize Beckmann de telefoon. Aan de lijn een dame van het zorgkantoor. "Sorry, mevrouw, het budget voor Persoonsgebonden Budgetten is al op..." Hoe moet het dan met die huishoudelijke hulp? In afwachting van betere tijden ruim 170 euro per maand voorschieten, dat kan vrouw Beckmann zich van haar inkomen echt niet veroorloven...
---

De marechaussee op Schiphol geeft sinds enkele maanden gegevens van drugskoeriers door aan opsporingsafdelingen van sociale diensten. Tenminste, als de drugskoeriers niet vervolgd worden omdat ze minder dan drie kilo drugs bij zich hebben en als ze een een uitkering hebben.

De marechaussee noemt dit zelf een ‘onconventionele werkwijze’. Dat dacht Kees van den Bosch ook toen hij het hoorde. Hij vraagt uitleg aan Frederiek Hermie, woordvoerder Marechaussee Schiphol.
---

advertentie