Het interview

Het interview

Zeven jaar lang leidde hij de Nederlandse tak van de sociaal-religieuze Turkse organisatie Milli Gorus. Bij zijn afscheid, dit voorjaar, kondigde hij aan voor de PvdA de politiek in te willen. Het zag er dus naar uit dat Haci Karacaer zijn invloed verder aan zou wenden vanuit de Tweede Kamer. Toch ontbreekt zijn naam op de dit weekend vastgestelde kandidatenlijst. In plaats daarvan gaat Karacaer leiding geven aan een nieuw islamitisch instituut naar model van het Institut du Monde Arabe in Parijs, een plaats waar tentoongesteld en gedebatteerd moet gaan worden over de rol van de islam in de samenleving.
Interview met Haci Karacaer over zijn ambities met dat nieuwe instituut, de vraag hoe 'zijn' partij met de problemen en wensen van allochtonen om zou moeten gaan, en de invloed van Turks nationalisme op Turken in Nederland.


Eerste deel van een reportageserie over de rol en invloed van ambtenaren. Vrijwel iedere politieke partij stelt in het verkiezingsprogramma voor flink te snijden in het aantal ambtenaren. Gerrit Kalsbeek verdiept zich in de Vierde Macht in een betrekkelijk willekeurige gemeente, Alkmaar. Gemeenteraadslid Maja Bolte merkt in de reportage op: ' Wat je merkt is dat de ambtenaren onmiddellijk de macht grijpen als er een zwakke wethouder zit'. Een andere goed ingevoerde bron zegt: ' De ambtenaren weten helemaal niet wat de gemeenteraad beslist. Die zit op zo'n grote afstand, dat dat helemaal niet tot ze doordringt. Ze lezen wel eens wat in de krant, maar daar houdt het ongeveer mee op'.

advertentie