‘Dames en Heren van de Jury’: Jurist Lex van Almelo over de Belgische lekenrechtspraak

‘Dames en Heren van de Jury’: Jurist Lex van Almelo over de Belgische lekenrechtspraak

BINNENLAND
In de nasleep van de Fortuyn-revolte, de opstand van de burgers tegen de gevestigde politiek, ontstond in Nederland ook opnieuw debat rond de vraag of de burger wel genoeg betrokken is bij de rechtspraak. En door het rumoer rond recente strafzaken – de Schiedammer Parkmoord, de kruistocht van Maurice De Hond in de Deventer moordzaak – kwam daarbij de vraag op of de rechtspraak door lekenbemoeienis, die in bijna alle Europese landen bestaat, niet ook aan kwaliteit zou winnen.
Een door de Tweede Kamer afgedwongen onderzoek naar de wenselijkheid van lekenrechtspraak leverde vooralsnog een negatief advies op, maar de discussie is allesbehalve gesloten.
Jurist en onderzoekssjournalist Lex van Almelo geeft die discussie nu een nieuwe impuls met zijn boek ‘Dames en Heren van de Jury’; een praktijkonderzoek naar de functionerende juryrechtspraak in Belgie en een in de vorm van een rechtzitting gegoten beoordeling van de vraag of zoiets in Nederland misschien ook moet worden ingevoerd. Lex van Almelo zit hier bij mij, in de studio in Den Haag zit D’66 kamerlid Alexander Pechtold en aan de telefoon spreekt mee Rosa Jansen, vice-president van de Utrechtse rechtbank.

BUREAU BUITENLAND
Oppositie en vertegenwoordigers van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe praten met elkaar in buurland Zuid-Afrika. Dat bevestigt een woordvoerder van de oppositiepartij Movement for Democratic Change. De gesprekken zijn op gang gekomen na druk van de buurlanden van Zimbabwe verenigd in de regionale organisatie SADC. De crisis in Zimbabwe lijkt een nieuwe climax te hebben bereikt met een inflatie van maar liefst 3714 procent. De website van de BBC meldt onbevestigde berichten van een couppoging anderhalve week geleden. Over de laatste ontwikkelingen praat Rik Delhaas met Olmo von Meijenfeldt, medewerker van het Instituut voor Democratie in Zuidelijk Afrika in Pretoria.

advertentie