Interview

Interview

Kinderopvang en kwaliteit

Over twee weken spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK), die ervoor zou moeten zorgen dat ouders meer keuzevrijheid hebben en er dus concurrentie komt tussen de kinderdagverblijven. De markt moet haar werk gaan doen. Wetenschappers vrezen voor de kwaliteit van de opvang en waarschuwen voor de gevolgen hiervan voor kinderen. De VVD pleit daarentegen voor een nog soepeler wetgeving, waarbij de kinderopvangbranche zichzelf reguleert en controleert. Een debat met Louis Tavecchio, hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, Sjef van Gennip, directeur van de koepelorganisatie van ondernemers in de kinderopvang en Fadime Orgu, Tweede Kamerlid voor de VVD. Elles de Bruin leidt het gesprek.
---

Uitwisseling persoonsgegevens, het verhaal van Manuela Bordei en Chris Bergher

Hoe voorkom je een terroristische aanslag? Daarover komen vandaag in Brussel de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in spoedzitting bijeen. Eén van de kernpunten die ter sprake zal komen is een betere uitwisseling van informatie tussen de nationale politie- en inlichtingendiensten in Europa. Een betere uitwisseling van persoonsgegevens lijkt een wondermiddel in de strijd tegen het terrorisme, maar kent wel degelijk gevaren. Hoe betrouwbaar is bijvoorbeeld informatie afkomstig uit landen die het iets minder nauw nemen met de democratie of de mensenrechten?

Een reportage over het verhaal van de Roemeense Manuela Bordei. Twee jaar geleden trouwde ze met de Nederlander Chris Bergher. Afgelopen zomer kregen ze tijdens hun vakantie naar Tsjechië de schrik van hun leven. Bij de grenscontrole in Tsjechië bleek dat Roemenië haar op de internationale opsporingslijst van Interpol had gezet. Ze werd ter plekke door een arrestatieteam afgevoerd naar de gevangenis in afwachting van een uitwijzing naar haar vaderland. Verslaggever Gerrit Kalsbeek zocht ze op in hun woning in Amsterdam. Aansluitend op de reportage een reactie van CDA-europarlementariër Arie Oostlander.
---

Thuis in de Noordvleugel: Bouwen, wonen er werken

Amsterdam moet afscheid nemen van de sociale woningbouw. Laagopgeleiden met een laag inkomen moeten plaats maken voor hoger opgeleiden die in de stad werken. Sociale woningbouw in Amsterdam moet daarom voor een deel op de schop, en voor de kansarmen die zo hun woning verliezen moeten nieuwe wijken worden gebouwd in Almere en Amstelveen. Dat is een voorstel van de Kamer van Koophandel in Amsterdam, die gisteren de notitie 'Thuis in de Noordvleugel' presenteerde met haar visie op het woningbouwbeleid. Dat beleid moet de komende jaren in dienst worden gesteld van het bedrijfsleven. Niet de sociale binding, maar de economische dienst komt voorop te staan. Ger Jochems spreekt met Pieter Todoir. Hij is directeur van de afdeling Beleidsadviezen van de Amsterdamse Kamer van Koophandel en tevens hoogleraar economische geografie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de VROM-Raad
---

advertentie