Interview

Interview

Artsen zonder Grenzen

Waarom wil Artsen zonder Grenzen voor Arjan Erkel geen losgeld betalen, of misschien toch weer wel? Zorgt de noodhulporganisatie wel goed voor zijn eigen mensen als die in de problemen komen?
Kunnen ze nog wel opereren zoals de organisatie het graag wil: met vrijwilligers, onafhankelijk, flexibel en niet gebukt onder te grote eisen aan professionaliteit? Het gestuntel rond het betalen van het losgeld voor de ontvoerde Arjan Erkel heeft het imago flink beschadigd. Erkel zelf zei er 'een wrang gevoel' bij te krijgen dat AzG het voorgeschoten losgeld niet gewoon direct aan de Nederlandse staat heeft terugbetaald. 'Je gaat je afvragen of Artsen zonder Grenzen zich wel verantwoordelijk voelt voor haar werknemers.'
Een interview met Lisette Luykx, voorzitter van Artsen zonder Grenzen Nederland.
---

Zo dicht bij Amsterdam

Volgende week verschijnt het boek 'Zo dicht bij Amsterdam’, van Jan Donkers. Dit boek is een geschiedenis van Amsterdam Noord als geheel en van Jan Donkers persoonlijke belevenissen en indrukken aldaar in het bijzonder.

Amsterdam Noord, dat afgescheiden wordt van de rest van de stad door een breed water, het IJ, is door de rest van Amsterdam nooit voor vol aangezien. Het hoorde er niet echt bij. Het was de afvalbak van de stad waar alles wat de stad niet zinde, zoals zware industrie en lastige buurtbewoners, naar toe werd verplaatst. Door deze geschiedenis kleeft aan Amsterdam Noord enigszins de reputatie van een asociaal stadsdeel. En de problematiek speelt nog steeds. Tijdens de afgelopen jaarwisseling laaiden de gemoederen hoog op, toen de gemeente een immens vreugdevuur verbood, omdat dit te gevaarlijk zou zijn. Rellen konden slechts met een politiemacht voorkomen worden.

Teun van de Keuken bezocht met Jan Donkers dit Floradorp. Maar eerst gingen de heren naar de resten van het Asterdorp. Een ommuurd dorp, waar asocialen konden leren hoe ze dienden te wonen. Containerwoningen avant la lettre.
---

Waar het om gaat: Coaches Betaald Voetbal

Waar het nu om gaat is het CBV, Coaches Betaald Voetbal. Een soort bond voor voetbaltrainers en coaches.
Die bond eiste van AZ-trainer Co Adriaanse excuses voor zijn opmerking in het weekblad Voetbal International dat het Nederlands elftal met bondscoach Dick advocaat geen Europees kampioen kan worden.
Onacceptabel, noemde directeur van het CBV Jan Reker het gedrag van Adriaanse. "Het druist in tegen onze gedrags- en erecode". Adriaanse stapte daarop uit de bond. Maar ook dat gaat zomaar niet, zegt diezelfde Jan Reker. Opheldering graag.
Ger Jochems in gesprek met Jan Reker.
---

advertentie