Interview

Interview

Jongeren, aan de slag!

'Mohammed B. is het bewijs van het failliet van de Nederlandse verzorgingsstaat', vindt socioloog en marktonderzoeker Frits Spangenberg. 'Een jongen van 26, recht van lijf en leden, die moet gewoon werken. Met een uitkering zit je in een uitzichtloze situatie. Je bent een loser en hebt geen status. De kans bestaat dat je dan elders compensatie zoekt.' Spangenberg pleit voor het afschaffen van uitkeringen voor jongeren, omdat ze fnuikend zouden zijn voor de integratie.
Een debat met Frits Spangenberg, met Forumdirecteur en lid van de Taskforce Jeugdwerkloosheid Sadik Harchaoui en met Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen, het adviesorgaan van de regering op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid.
---

De formulierenbrigade, aflevering 1

Nederland is een papierenland. Kwijtscheldingen, subsidies, uitkeringen en bijzondere regelingen, overal is een formulier voor. Elk jaar groeit de berg en eenvoudiger worden de formulieren ook al niet, het wordt juist steeds ingewikkelder, ondervinden veel mensen.

Steeds meer mensen begrijpen de formulieren niet en zijn bang ze verkeerd in te vullen. Hierdoor lopen ze voorzieningen mis, of moeten ze geld betalen dat ze ook in hun zak hadden kunnen houden.
Of het nu gaat om de keuze voor de juiste energieleverancier of de financiering van de kinderopvang: je bent er vele uren mee zoet.

De gemeente Amsterdam heeft daarom, als onderdeel van armoedebestrijding, de formulierenbrigade opgericht. Een dienst die het lastige papierwerk invult voor mensen met een laag inkomen.

Een reportage over de Formulierenbrigade van verslaggever Teun van de Keuken. Hij volgt - in een hyper modern gebouw in Amsterdam West- waar lekker handig ook de sociale dienst is gevestigd- brigadier Soraya Tordyo in haar strijd met de bureaucratie.
---

advertentie