Interview

Interview

Klaus Stohr is de coördinator van het griepprogramma van de Wereld Gezondheids Organisatie, de WHO. Gisteren gaf hij een persconferentie aan het begin van een tweedaagse vergadering van de Aziatische gezondheidsministers die ook vandaag nog doorgaat in Bangkok, en daar zei hij het volgende: 'het vogelgriepvirus dat het afgelopen jaar in Azië gewoed heeft, zal naar alle waarschijnlijkheid ook de veroorzaker zijn van de eertsvolgende grieppandemie, een wereldwijde griepgolf onder mensen, die dan ook 30 procent van de wereldbevolking zal treffen met tussen de 2 en de 7 miljoen doden'. 'En', zei Stohr erbij, 'de vraag is niet of die epidemie er komt, maar wanneer die er komt. Want komen zal die'. Nou is er meer narigheid in de wereld waarvan we zeker weten dat het ons te wachten staat, zoals doodgaan, en dan scheelt het toch nog even of dat morgen is of over vijftig jaar, maar we vonden de uitspraken van Klaus Stohr toch weer heftig genoeg om ons licht op te steken bij viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

En verder:

Een reportage over een Rotterdams plan van de Stedelijke Adviescommissie voor de Multiculturele Stad (SAMS) over het invoeren van de sociale scout in de stad. Net als de voetbalscout voor voetbaltalent signaleert, moet de sociale scout bestaande burgerinitiatieven in kaart brengen om de samenwerking tussen overheid en burger beter te laten verlopen.

En in de rubriek 'Waar het om gaat' over CDA-defensiewoordvoerder Roland Kortenhorst die geen principiële bezwaren blijkt te hebben tegen de aanschaf van kruisraketten. Leek het een jaar geleden voor het CDA nog een groot taboewoord, deze week maakte Kortenhorst duidelijk dat niet een principe ten grondslag ligt aan een voorlopig nee tegen kruisraketten, maar dat het simpel een kwestie van geld is. Komt er genoeg geld, dan komen de kruisraketten ook. Zit het zo? Gerard Legebeke praat met Roland Kortenhorst.
---

advertentie