Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 1: Het Voorspel

Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 1: Het Voorspel

Spoor Terug: Kooplieden, kapers en kolonisten
Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar 'Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren.

Aflevering 1: De voorgeschiedenis
Eind zestiende eeuw worden de wereldzeeën beheerst door Spanje en Portugal. Antwerpen is de belangrijkste haven van de Nederlanden, maar na de val van de stad trekken veel kooplieden en wetenschappers naar de jonge calvinistische Republiek. Enkelen van hen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse pogingen om het Atlantische handelsmonopolie van aartsvijand Spanje te doorbreken. Het eerste succes is de verovering van het eiland Principe in 1598.
In deze aflevering staat de voorgeschiedenis van de West-Indische Compagnie centraal.
Vraaggesprekken met de historici Eddie Stols, Victor Enthoven, Kees Zandvliet, Els van Eyck en Henk den Heijer op verschillende historische locaties in België, Nederland, Ghana en Principe.
Gespreksonderwerpen zijn: het internationale handelsbelang van Antwerpen in de 16e eeuw; de massale uittocht van de Antwerpse bevolking, onder wie veel kooplieden, naar de noordelijke Nederlanden en Duitsland na de val van Antwerpen in 1585; de belangrijke rol van de Antwerpse koopman Balthasar de Moucheron en de Antwerpse calvinist en cartograaf Petrus Plancius voor de Hollandse overzeese expansie; de Hollandse zeevaarder Barend Erikzoon (?) die de aanzet gaf tot de Atlantische handel; de Hollandse poging in
1596 om de Portugese handelspost Elmina aan de Afrikaanse Goudkust te veroveren; de kortstondige Hollandse verovering van het Portugese eiland Principe in 1598. Met een citaat uit een historisch reisverslag.
Geïnterviewden:
-Eddie Stols (Antwerpen);
-Victor Enthoven (Zeeland);
-Kees Zandvliet;
-Els van Eyck;
-Henk den Heijer (Ghana).

Presentatie: Kiki Amsberg en Aad Bos