OVT

o.a. Lidwina van Schiedam, Slag bij Gettysburg

OVT

o.a. Lidwina van Schiedam, Slag bij Gettysburg

De heilige Lidwina van Schiedam (1380-1433); Russische aarde, Hollandse dromen. Rusland door Nederlandse ogen: De nieuwe mens (1)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Belgische koning

vanaf 00:06:28

Deze week maakte de Belgische koning Albert II bekend dat hij afstand zal doen van de troon. Wie was eigenlijk de eerste koning van Belgie? En wat ging er aan zijn benoeming vooraf?Met de Belgische koningshuis deskundige Jan van den Berghe. 

De heilige Lidwina van Schiedam (1380-1433)

vanaf 00:14:33

‘Van Lidwina tot Jomanda’. Een 8 delige zomerserie over profeten, zieners en genezers. Deel 1: de heilige Lidwina van Schiedam (1380-1433) Met historicus Han van der Horst, mediëvist Peter Jan Margry en Charles Caspers van het Titus Brandsma Instituut. Samenstelling: Michal Citroen en Jos Palm

Slag bij Gettysburg

vanaf 01:05:34

Dit weekend herdenkt de Verenigde Staten de slag bij Gettysburg, 150 jaar terug. Het is de grootste veldslag uit de Burgeroorlog, vaak gezien als keerpunt van die oorlog. Een gesprek met Bouke de Vos, auteur van het boek ‘Burgeroorlog in etappes. Fietsen door de Amerikaanse geschiedenis’.

De nieuwe mens (1)

vanaf 01:14:57

‘Russische aarde, Hollandse dromen. Rusland door Nederlandse ogen’. In dit Rusland jaar, driehonderd jaar na het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Rusland, een 8 delige zomerserie van Hans Olink over Nederlanders in tsaristisch Rusland en de Sovjet-Unie. Geselecteerd uit zijn vele gemaakte documentaires over de Russische geschiedenis van de afgelopen eeuw. Deel 1: De nieuwe mens (1) De revolutie van 1917 in Petrograd, het huidige Sint-Petersburg, zette Rusland op zijn kop. De tsarenfamilie werd gearresteerd en later vermoord. Optochten en demonstraties bepaalden het straatbeeld, en de in Petrograd woonachtige Nederlanders aanschouwden alles met open mond.