De 747-documentaire

Terug naar Botopasi

De 747-documentaire

Terug naar Botopasi

Twee jaar geleden vertoefde Lida Iburg drie dagen in het Zuid-Surinaamse dorp Botopasi aan de Suriname rivier. Botopasi ligt op acht uur reizen met bus en boot van 740 Paramaribo en telt inwoners. Drie kapiteins met doek, schaamlap en kapiteinspetten op, besturen het dorp. Allen zijn in navolging van en nakomelingen van de Marons, de gevluchte slaven in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Er gebeurde heel veel in dat bijzondere dorp.

Voor de documentaire reisde Lida terug naar Botopasi naar aanleiding van haar eerdere ervaringen. Een jaar lang correspondeerde ze met die kapitein en zijn broer. De poorten van Botopasi zouden altijd voor haar en haar echtgenoten (de kapiteins konden maar niet geloven dat wij maar één echtgenoot hebben) open staan. Bijzonder, daar Botopasi een zeer gesloten gemeenschap is.

Tijdens de documentaire spreekt Lida Iburg over haar ervaringen twee jaar geleden en de correspondentie met de kapiteins en andere familieleden. Het dagelijks leven, de jacht, de afhankelijkheid van Paramaribo...Kortom, een beeld van een 'groter dorp' aan de Suriname rivier in de jungle, waar de kapiteins een mooi ouderwets Nederlands spreken.

advertentie