De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht van Rik Kuethe, redacteur van Elsevier in ’s-Graveland

ZEERIJP DEEL 1: Al eerder was Klaas Vos in het Hoge Land, dwz. Noord-groningen. Landschapsverkenning rond warffum. Gelegen in het meest westelijke deel: Hunsingo. Vanavond horen we hem in het middendeel: Fivelingo. Daar leert provinciaal archeoloog Henny Groenendijk hem het landschap rond Zeerijp lezen. En dat in twee delen. Vanavond dus deel I


Tongbrekers: een zanger(es) demonstreert aan Saskia Törnqvist een compositie waarin tekst en muziek een wonderlijke verbintenis aangaan. Vandaag: Bariton Maarten Koningsberger met werk van Franz Schubert

TWEEDE UUR

Audiocorrespondentie: De schrijfster Noortje Pelgrim vanuit Griekenland.

Wim Brands praat met de Engelse journalist en schrijver James Meek van wie bij de Arbeiderspers de roman " Uit liefde van het volk" verscheen, een roman die zich afspeelt in een Siberisch dorpje kort na de eerste wereldoorlog en die uiteindelijk gaat over hoe het najagen van idealen mensen uiteindelijk kan omtoveren tot MONSTERS.

Armeno Alberts over deel 1 uit Tree Asko Pieces van Gottfried Michael Koenig, uitgevoerd door het Ensemble 13 o.l.v. Manfrd Reichert
CD: Computer Music Currents 2; label: Wergo.
Gottfried Michael Koenig is een Duitse componist, die in 1964 naar Nederland kwam. Hij is de oprichter van Sonologie en een pionier van de computermuziek


DERDE UUR

Toon Tellegen 'De eenzaamheid van de egel' (19).

De werkplek: Op bezoek bij Henri Plaat: De beeldend kunstenaar en filmer Henri Plaat werd in 1936 geboren in A'dam. Na de oorlog bezocht hij de kunstnijverheidsschool (de latere Rietveldacademie) en werd opgeleid als typograaf.
Hij maakt korte films (nu al meer dan 40 waarvan verscheidene bekroond, oa. met een Gouden Kalf), merkwaardige geluidsopnamen, collages en gouaches.
Wie meer wil weten over het fenomeen Henri Plaat leze 'Het houvast van wolken, Leven en werken van Henri Plaat' van Betty van Garrel, uitgeven door Waanders.
Afgelopen zomer draaiden we in de avonden veel van zijn improvisaties komstig van de CD 'Behoorlijk somber', uitgebracht onder het pseudoniem Henri Schwebe.
Henri Plaat woont in A'dam-Noord. Toen Wim Noordhoek hem bezocht in april van het vorig jaar was hij oa. bezig met een nieuwe film met de kenmerkende titel 'A fleeting dream'. Henri Plaat blijft ongrijpbaar.

Het Archief. Een serie van Harry Coster, geluidsrestaurateur. Die in opdracht van grote Amerikaanse platenmaatschappijen hun archieven napluist. Over wat bewaard bleef aan geluidsopnamen in de VS, meestal op 78-toeren uit het begin van de 20ste eeuw’ opgenomen door legendarische platenfirma’s als Victor, Brunswick en Columbia. Wim Noordhoek zit weer in Harry's Hilversumse kelderstudio. Over oa. oa. de 93-jarige paus Leo XIII, zingend in 1903.

Sprekende dichter. WH Auden, Musee des Beaux Arts.

advertentie