De Avonden

De Avonden

EERSTE UUR

Gesproken Uitzicht van Jutta Metzger, schilderes in Amsterdam

Helga Merits praat met filosoof Peter Venmans, auteur van 'De ontdekking van de wereld' - over Hannah Arendt. Vanavond het tweede deel van een korte serie over leven en werk van de filosofe en politiek denkster Hannah Arendt.
Hannah Arendt werd in 1906 in het Duitse Köningsberg geboren als kind van joodse, geassimileerde ouders. Als studente werd ze geconfronteerd met het toenemende antisemitisme en in 1933 ontvluchtte ze Duitsland.
Venmans vertelt wat Hannah Arendt onder totalitarisme verstond.


VPRO' s Levende Dichters Almanak
Roel Bentz van den Berg in gesprek met de dichter Alexis de Roode over het gedicht 'Technocratisch visioen' uit zijn bundel 'Geef mij een wonder'.


TWEEDE UUR

De Droomhandel
Roel Bentz van den Berg bespreekt samen met Tommy Wieringa en Maartje Somers:
- De cd 'This is where our hearts collide' van de Scandinavische groep 'Amandine'
- De documentaire 'Grizzly Man' van Werner Herzog
- Het boek 'Reizen met Herodotus' van R. Kapuscinski

Podgids
Informatie over podcasting, voor de moderne luisteraar en ervaren internetter. Chris Bajema gaat op zoek gaat naar mooie, vreemde en interessante podcasts.
Suggesties kunnen gemaild worden naar podgids@vpro.nl


DERDE UUR

Het Beeldende Kunsthalfuur
Gijsbert van der Wal in gesprek met de beeldhouwer Carel Kneulman, geboren in 1915. Kneulman maakte onder andere het Gerrit van der Veenmonument in Amsterdam en het beeld 'De Europeanen', dat vroeger op het Museumplein stond - maar ook het Lieverdje op het Spui, dat hij liefkozend 'mijn tuinkabouter' noemt.
Vandaag opent in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een tentoonstelling van Kneulmans werk, die nog te zien is tot en met 14 mei volgend jaar. Bij uitgeverij Waanders verschijnt een monografie over zijn werk, geschreven door Ida Boelema en Feico Hoekstra.

De muziek van Berend Dubbe en Gert Jan Blom gaat over 'telefonie in muziek'.

Waar was Wertheim vandaag?
De dagsluiting door cabaretier Micha Wertheim