Plots

# 30. Redders in nood

Plots

# 30. Redders in nood

Redders in nood. Twee verhalen over mensen die anderen willen helpen, ondanks de gevolgen en ongeacht of het helpt of niet. Een vrouw schiet te hulp bij zielige vissen, dove honden en een aanwaaiende tiener; een echtpaar redt honderden mensen het leven, maar hun eigen kinderen moeten het zonder hun ouders stellen.

Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Plots is gebaseerd op het Amerikaanse documentaireprogramma This American Life en wordt vervaardigd door de makers van de bekroonde VPRO-serie 1 Minuut. Plots komt tot stand met steun van het Mediafonds.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro

vanaf 00:00:00

Twee verhalen over mensen die anderen willen helpen, ondanks de gevolgen en ongeacht of het helpt of niet. Een vrouw schiet te hulp bij zielige vissen, dove honden en een aanwaaiende tiener; een echtpaar redt honderden mensen het leven, maar hun eigen kinderen moeten het zonder hun ouders stellen.

AKTE 1: De hopeloze helper

vanaf 00:04:14

Cas is 12 jaar oud als hij voor het eerst komt spelen bij zijn vriendje Max. Het gaat zo slecht thuis, dat hij steeds vaker bij hem langsgaat en steeds langer blijft. Cas heeft het juiste adres uitgekozen: Lucette, de moeder van Max, is iemand die het helpen niet kan laten. Hoe hopelozer de gevallen, hoe meer Lucette zich inspant om de zorg op zich te nemen. Maar haar eindeloze geduld en positieve inslag worden met de komst van Cas zwaar op de proef gesteld. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Richtje Reinsma.

AKTE 2: De juiste keuze

vanaf 00:21:05

Joop Westerweel is een man van principes. Als pacifist weigert hij belasting te betalen omdat een deel van het geld naar defensie gaat. Zijn vrouw Willy staat vierkant achter hem, ook al moeten ze eens in de zoveel tijd afgedankt meubilair aanschaffen als de belastingdienst -ter compensatie van achterstallige betalingen- weer eens het huis heeft leeggehaald. Met dezelfde compromisloze houding treedt het echtpaar Westerweel de bezetters tegemoet als de Tweede wereldoorlog uitbreekt. Joop richt een vermaarde verzetsgroep op waar Willy aan deelneemt. Honderden mensen danken hun leven aan de groep Westerweel. Maar de dadendrang van Joop en Willy blijft niet zonder gevolgen voor hun kinderen. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel

advertentie