Het Spoor Terug

Dwangarbeid in Duitsland, 2: De hel van Rees en Haltern

Het Spoor Terug

Dwangarbeid in Duitsland, 2: De hel van Rees en Haltern

Tweede deel van een driedelige documentaire over dwangarbeid in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ex-gedeporteerden vertellen, deels op locatie, hun herinneringen aan de werkkampen Rees en Haltern.

Beschrijving
0'00" Muziek. Interviewers rijden met twee ooggetuigen door het gebied in Duitsland waar ze in W.O.2 te werk gesteld zijn geweest. Muziekfragment. Presentator leest fragment uit het dagboek van Jan Mosheuvel (zie: bijgevoegd artikel). Muziekfragment.
na 2'39" Inleiding pres. ("Vandaag gaat het Spoor over de werkkampen Rees en Haltern").
na 3'57" Gerard Ridderhof en Harm Wieman vertellen over hun treinreis van Essen naar het werkkamp in Rees waar zij tewerkgesteld werden eind 1944. ("We kwamen vlak achter het front terecht"). Muziekfragment.
na 7'02" Pres. leest fragment uit het dagboek van Jan Mosheuvel over zijn verblijf in het werkkamp Rees. Ooggetuige vertelt over de slechte omstandigheden in het kamp Rees. Pres. met tussentekst.
na 10'13" Dirk Coenen vertelt over zijn verblijf in kamp Rees als zeventienjarige jongen. Moest werken aan de Duitse verdedigingslinie, de zogenaamde Westwall waarbij ze geregeld beschoten werden. ("Ik stierf soms van de honger").
na 13'31" Pres. met tussentekst. Int. loopt met Peter Versteyne en Chris Geus door het Duitse plaatsje Haltern, waar zij in '44-'45 in een werkkamp zaten ("Wij moesten loopgraven maken"). Muziekfragment. Tussentekst pres.
na 16'08" Sjaak Klaris vertelt zijn herinneringen aan het werk-kamp. ("Het stierf er van de luizen"). Muziekfragment. Vervolg Klaris. Vertelt hoe hij een keer mishandeld werd. Muziekfragment.
na 20'21" Pres. leest dagboekfragment van Jan Mosheuvel over zijn verblijf in Rees in februari 1945. Pres. met tussentekst. Chris Geus en Peter Versteyne vervolgen hun weg door het plaatsje Haltern en vertellen hun herinneringen. ("Ik liep 4 kilometer heen en 4 kilometer terug om naar het werk te komen").
na 24'12" Muziekfragment. Tussentekst pres. Kees Rijken vertelt hoe hij tijdens zijn detentie in Rees altijd bezig was met plannen om te vluchten ("Het is me niet gelukt"). Vertelt ook over de slechte omstandigheden.
na 29'11" Muziekfragment. Vervolg verhaal van Kees Rijken, waarin hij vertelt over een incident waarbij zijn leven werd gered door een Duitser.
na 32'40" Pres. met tussentekst. Dirk Coenen vertelt over de luchtaanvallen op kamp Rees die hij eind januari 1945 meemaakte en over de slechte behandeling en verzorging. Muziekfragment.
na 27'12" Pres. met tussentekst. Gerard Ridderhof vertelt hoe zij in kamp Rees steeds meer in de vuurlinie kwamen te liggen en hoe hij hierbij een maat verloor. Muziekfragment.
na 41'55" Pres. leest dagboekfragment van Jan Mosheuvel over bovengenoemde incidenten op 14 februari 1945. Pres. met tussentekst over de bombardementen in februari 1945 waardoor Rees geheel vernield werd.
na 44'04" Harm Wieman vertelt zijn herinneringen aan deze bombadementen.
na 46'00" Dirk Coenen vertelt hoe hij na deze bombardementen moest helpen om puin te ruimen en lijken te bergen. Muziekfragment. Pres. met tussentekst. Int. loopt met Versteyne en Geus door het gebied buiten Haltern, waar zij loopgraven hebben gegraven.
na 49'48" Muziekfragment. Tussentekst pres. ("Op 23 maart wordt het kamp Rees opgeheven, maar velen zijn er dan al vandoor"). Dirk Coenen vertelt hoe hij vlak voor de komst van de geallieerden al gevlucht was. ("Ik hield het niet meer vol").
na 51'55" Afsluiting pres. Muziek (fade-out).

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief