Het Spoor Terug

Met Rita Rahman terug naar Suriname, 2

Het Spoor Terug

Met Rita Rahman terug naar Suriname, 2

Laatste deel van een tweeluik over de Surinaamse revolutionaire Rita Rahman, waarin ze het verhaal vertelt over haar leven na aan de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.
Rond de onafhankelijkheid van 1975 komen uit Nederland allerlei 'afgestudeerde revolutionairen', die zich aansloten bij de door Rahman en consorten opgerichte organisaties. In een volkswijk in Paramaribo probeert Rahman zoveel mogelijk mensen te bekeren tot linkse ideeën. Dat mag niet baten. Bij de verkiezingen in 1977, waarbij Rita kandidaat staat voor het parlement, haalt klein links nul zetels. Oorzaak is de controverse tussen het oude kader en de zojuist uit Nederland gearriveerde studenten-revolutionairen. Af en toe rollen ze vechtend over straat en Rita wordt zelfs letterlijk de Kommunistische Partij uit geslagen. De tegenstellingen zijn groot en het einde van de linkse Surinaamse beweging wordt ingeluid.
Dan stort ze zich op het schrijven van hoorspelen en feuilletons. In het kader van de Surinamisering van het onderwijs schrijft ze een lesboek voor MAVO-scholieren. Ze vertrekt in 1979, een jaar voor Bouterse de macht grijpt, naar Nederland. Daar hoort ze dat haar ex-man en haar broer tot de slachtoffers van de 8-Decembermoorden behoren.