Villa VPRO

o.a. Teio Meedendorp Van Gogh Expert, Demmink-zaak, Schuld en Boete.

Villa VPRO

o.a. Teio Meedendorp Van Gogh Expert, Demmink-zaak, Schuld en Boete.

In de Villa spreken we Van Gogh-onderzoeker Teio Meedendorp over 'de grootste ontdekking sinds 1928'. Er is uitgebreide aandacht voor de Demmink-zaak, met hoofdgast Bart Verkade. In het panel Schuld en Boete gaan we daarop verder met Jeroen Recourt, Peter Plasman en Joop van Riessen. Er is daarnaast een nieuw Metropolis-thema: bruiloften. Vandaag een Indonesisch huwelijk. Met Anton de Goede praten we over het fenomeen 'dread-fear'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

ontdekking nieuwe Van Gogh

vanaf 00:03:13

Het is de droom van iedere Van Gogh-kenner: een schilderij van de grote man zelf ontdekken. Het overkwam Teio Meedendorp, die sinds vier jaar onderzoeker is bij het Van Gogh-museum.

Metropolis Radio: Trouwen in Indonesië

vanaf 00:12:41

Deze week stapt Metropolis Radio in het huwelijksbootje.  Onze correspondenten gaan op onderzoek naar typische bruiloftgebruiken in hun landen. Vandaag gaan we naar Indonesië waar het sluiten van het huwelijk gepaard gaat met veel rituelen en waar het hoogtepunt van de bruiloft het breken is van een gegrilde kip. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

Bart Verkade over Demmink-rechtszaak

vanaf 00:18:21

Rechters worstelen met Demmink-zaken, kopte de Volkskrant vanochtend. Joris Demmink is een voormalig topambtenaar van justitie die al jaren in verband wordt gebracht met pedoseksuele activiteiten. Hij is hiervoor nooit veroordeeld. Vorig jaar november heeft AD-journalist Koen Voskuil een aantal artikelen over hem gepubliceerd. Demmink sleepte daarop de krant voor de rechter wegens onjuiste berichtgeving. De Rotterdamse rechter die vandaag zou bepalen of de Stichting Roestige Spijker aan deze zaak toegevoegd zou mogen worden, wil zich terugtrekken. Morgenmiddag wordt besloten of zijn verzoek wordt ingewilligd. Dan moet er een nieuwe rechter gevonden worden en een nieuwe datum geprikt. Opnieuw uitstel in deze precaire zaak.  

Dread-fear in De Hallen, Haarlem

vanaf 00:36:17

In de Hallen in Haarlem is de groepstentoonstelling DREAD - FEAR in the age of technological acceleration geopend, samengesteld door de jonge curator Juha van 't Zelfde (1979). Hoe inspirerend kan angst zijn? Anton de Goede heeft gepraat met Lucas Hirsch die vorige week werd aangesteld als Museum Dichter. Hem is gevraagd bij de expositie 'een autonoom kunstwerk'af te leveren....

Schuld en Boete

vanaf 00:41:36

In het panel praten we verder over de  zaak die voormalig topambtenaar Joris Demmink tegen het AD heeft aangespannen. PvdA-kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt, strafrechtadvocaat Peter Plasman en oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen zijn te gast. Het is niet duidelijk wat kentekenregistratie oplevert of op zou kunnen leveren omdat de cijfers niet worden bijgehouden. Tot slot: D66 wil dat asielrechters een grotere rol krijgen bij de beoordeling van asielzoekerdossiers. Nu bepaalt de IND-ambtenaar of het verhaal overtuigend genoeg is of niet. D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om hier verandering in te brengen.

advertentie