Het Spoor Terug

De B-kant van de Beat 1: Peter Vink

Het Spoor Terug

De B-kant van de Beat 1: Peter Vink

Eerste in de reeks over Haagse popmuzikanten die na 25 jaar de balans van hun carrière opmaken. Basgitarist Peter Vink vertelt de geschiedenis van Q'65 en over zijn latere band Finch.

Beschrijving
0'00" Plaat van Q'65. Inleiding presentator.
na 2'12" Peter Vink (toenmalig basgitarist Q'65) vertelt hoe hij op school al een buitenbeentje was ("Maar ik was onaantastbaar want ik had besloten muzikant te worden"). Vertelt dat hij eerder met school gestopt is nadat hij na een optreden met Q'65 een ongeluk kreeg. Vertelt over zijn ontmoeting met de andere Q-leden en over de uitgaansscene van Den Haag in de jaren zestig. ("Toen we gingen repeteren kwamen ze erachter dat ik helemaal niets kon. Ik mocht nog drie maanden blijven maar dat is 23 jaar geworden"). Vertelt over de begintijd van de band (de optredens, de apparatuur, het repertoire).
na 6'47" Fragment Q'65 (plaat). Vink vertelt over zijn muzikale voorkeuren toentertijd. Zegt dat ze binnen de groep vaak muzikale meningsverschillen hadden. ("Dan sloegen we elkaar op de bek"). Over de beginjaren met de groep: "De hardste levensschool die ik ooit heb gehad."
na 9'46" Plaat van Q'65. Tussentekst presentator
na 12'27" Peter Vink vertelt over de optredens ("Naar sommige optredens gingen we met de bakfiets"). Vertelt anekdote over het vervoer met de Morris van de vader van drummer Jay Baar.
na 15'26" Volgens Vink was The Golden Earrings de band die alles het eerste had ("Daar hadden wij, The Motions en Q'65, vreselijk de ziekte over in"). Vink zegt dat de Earrings altijd slimme managers hadden ("Bij ons was altijd ruzie en geouwehoer. Maar dat was ook wel de kracht van Q'65"). Zegt dat het eigenlijk geen prettige band was ("We waren nu randgroepjongeren geweest").
na 18'20" Vertelt over de milieuachtergronden van hem en zijn groepsleden. Volgens Vink werd hun gedrag als groep mede daardoor veroorzaakt ("Als we een platendirecteur niet zagen zitten, dan zeiden we 'joh rot jij es even op'). Vertelt over het 'slechte' image dat ze hadden ("hoe meer ze schreven dat we schoften waren, hoe meer succes we kregen").
na 21'00" Vink vertelt over het succes dat de groep al snel kreeg ("Beatles-achtige taferelen"). Fragment plaat. Volgens Vink was het toen niet noodzakelijk om goed te kunnen spelen en om er goed uit te zien ("Als het maar recht uit het hart was"). Zegt dat de stap die zij als groep moesten maken door hun groeiende populariteit eigenlijk te groot was. Geeft voorbeelden.
na 27'10" Vink vertelt dat hij jaren later er pas last van kreeg dat hij een matig bassist was ("Ben toen op les gegaan. Ik oefen nog steeds uren per dag"). Fragment plaat. Tekst presentator. Vink vertelt over de breuk in de groep in 1968. Werd veroorzaakt doordat de zanger Wim Bieler in dienst wilde. ("Ik zat ineens bij de Sociale Dienst"). Noemt Bieler een onvriendelijk persoon ("Een beetje een despoot").
na 30'49" Vink vertelt hoe hij in 1969 begon met een nieuwe groep, Big Wheel. Vertelt hoe ze toch weer begonnen met Q'65 ("Albert Heijn wilde een plaat met ons maken. Alleen Jay Baar deed niet mee"). Zegt dat ze uiteindelijk niet met Albert Heijn in zee zijn gegaan ("Toen is de nieuwe Q'65 ontstaan van '70 tot '74"). Vertelt hoe ze in 1972 de zanger Bieler eruit getrapt hebben. ("Als je bij je vrouw en kind wil blijven, dan moet je niet in de muziek gaan"). Vertelt over de nieuwe zanger Johnny Frederiks ("Zingen als een beest").
na 36'02" Vink vertelt hoe de optredens in 1974 terugliepen. ("Dat ruwe raakte eraf. Het werd een gelikte band"). Zegt dat hij toen ook gestopt is ("Met Han Nimwegen en Klaasse hebben we toen Finch opgericht"). Vertelt dat hij met Finch meer symfonische muziek speelde ("Niet van die kampvuurakkoorden zoals bij Q'65").
na 38'40" Plaat van Finch.
na 42'40" Vink vertelt hoe bezeten hij was van de groep Finch ("In die groep kon ik mezelf bewijzen"). Vertelt over de plaatopnamen van deze groep ("We waren a-commercieel, maar we braken door bij het elpee-publiek").
na 46'15" Vink noemt Finch de band van zijn leven Fragment plaat. Vink zegt dat hij nooit tegen zijn zin in bands heeft gespeeld. ("Ik streef wel naar discipline en vakmanschap"). Vertelt over de ergernissen die hij nu nog heeft als hij optreedt met zijn huidige groep The Boxx. (Conflicten met zaaleigenaren en dergelijke). Fragment plaat. Tekst presentator.
na 50'18" Vink zegt dat platenmaatschappijen ook veel verzieken ("Ze geven geld uit aan zingende tieten, maar voor integere artiesten hebben ze geen geld"). Volgens hem duurt het nog tientallen jaren voordat de nederpopscene serieus zal worden genomen. Geeft voorbeelden van amateurisme waarmee ze als bands in Nederland te maken hebben.
na 53'53" Volgens hem hebben ook vele gerenommeerde Nederlandse popgroepen hun buik vol van de scene. Fragment plaat.

advertentie