Het Spoor Terug

De B-kant van de Beat 2: Robbie van Leeuwen

Het Spoor Terug

De B-kant van de Beat 2: Robbie van Leeuwen

Tweede in de reeks over Haagse popmuzikanten die na 25 jaar de balans van hun carrière opmaken. Aan het woord is gitarist-componist Robbie van Leeuwen over zijn succesvolle carrière.

Beschrijving
0'00" Plaat van The Motions (fragment). Quote van componist, gitarist Robbie van Leeuwen. Fragment plaat. Presentator met inleiding (zie bijgevoegde tekst).
na 2'29" Robbie van Leeuwen verhaalt over de beginperiode met The Ricochets en later met The Motions. Vertelt hoeveel eenvoudiger het toentertijd was om platen te maken voor een groep die succes had.
na 5'46" Van Leeuwen antwoordt dat hij toentertijd niet kritisch was in zijn teksten. Per ongeluk werd het nummer 'Wasted Words' van The Motions opgevat als protestsong. Voelt zich thans ook niet geëngageerd ("Ik ben de laatste tijd erg milieubewust, maar ik heb niet de behoefte het in de muziek te verwerken"). Kijkt op zijn jeugd terug als een zorgeloze tijd.
na 9'05" Fragment plaat Shocking Blue. Van Leeuwen vertelt over de succesvolle periode van 1964-1967 met The Motions. Is er uitgestapt toen internationaal succes uitbleef. Haalt herinneringen op aan zijn eerste groep The Ricochets, waarmee hij in 1964 in het voorprogramma van de Stones stond. Vertelt hoe ze zich als Motions aanpasten aan het modebeeld ("Geen Fender, maar een Gibson-gitaar").
na 12'46" Van Leeuwen vertelt over zijn overstap van The Motions naar Shocking Blue ("In het begin was het modderen want ik had de juiste formule nog niet"). Volgens hem begon met de komst van zangeres Mariska Veres het succes.
na 14'19" Fragment plaat Shocking Blue. Van Leeuwen zegt dat hij niet meer echt een band heeft met de leden van de toenmalige Motions. ("Het is als bij een huwelijk waar een eind aan komt"). Zegt dat hij nooit zo vaak en intensief heeft opgetreden als met The Motions.
na 16'50" Op vraag interviewer zegt Van Leeuwen dat hij in die tijd wel problemen had met zijn gezondheid ("Wel roofbouw gepleegd").
na 18'15" Is het niet eens met interviewer dat hij verder veel heeft moeten inleveren als muzikant ("Het was een erg afwisselend bestaan"). Plaat 'Venus' van Shocking Blue (fragment).
na 20'25" Van Leeuwen vertelt over zijn glorietijd met Shocking Blue ("Ik had een heel doordacht concept"). Zegt dat de mensen in '74-'75 op Shocking Blue waren uitgekeken ("Toen wilde men dat echt niet meer"). Fragment plaat Shocking Blue. Van Leeuwen vervolgt zijn verhaal over Shocking Blue.
na 24'08" Van Leeuwen vertelt over zijn activiteiten na de periode Shocking Blue ("Ik wilde intellectuelere muziek maken en wat experimenteren"). Zegt dat de groep Galaxy Inn die hij toen had weinig succesvol was ("Maar ik heb er een hoop van geleerd voor de rest van mijn muzikale carrière, in tegenstelling tot Shocking Blue"). Zegt met deze groep gestopt te zijn omdat er zoveel drugs werden gebruikt ("Daar houd ik helemaal niet van"). Zegt dat ondanks alles hij die tijd als fantastisch ervaren heeft ("Als dat zootje ongeregeld aankwam, dan was het van het begin tot het eind lachen en leuk muziek maken"). Volgens Van Leeuwen waren ze er niet voor in om het commerciëler aan te pakken ("Dat interesseerde ze niet").
na 28'06" Op vraag int., zegt Van Leeuwen dat hij zich altijd heeft verzet tegen het druggebruik ("Het is funest voor een groep"). Volgens hem moet je als muzikant in een goede conditie zijn om iets goeds af te leveren.
na 30'08" Plaat van Galaxy Inn (fragment). Van Leeuwen vertelt over de ontwikkeling van de muziekindustrie in de jaren zestig en zeventig. Deze industrie had volgens hem heel groot kunnen worden als er een generatie professionals aan hen vooraf was gegaan ("De meesten liepen de popmuziek af te zeiken"). Zegt dat er nu eigenlijk geen nieuwe muziekgeneratie is. Vindt het belachelijk dat sommige bandjes gesubsidieerd worden ("Je moet voor jezelf kunnen knokken met een commerciële instelling.
na 34'18" Plaat van Mistral.
na 38'07" Van Leeuwen vertelt over de laatste groep die hij heeft gehad, de studioformatie Mistral. ("Daarna had ik helemaal geen zin meer in muziek"). kon niet meer tegen de druk van de commercie ("Ben toen een paar jaar aan auto's gaan sleutelen").
na 41'24" Van Leeuwen zegt dat hij nu wel weer zin heeft om te componeren ("Ik ben nu liedjesschrijver"). Zegt dat op de bühne staan nooit een echte roeping voor hem geweest is. Fragment plaat Shocking Blue.
na 43'43" Van Leeuwen zegt dat er na 25 jaar weinig meer over is van de oude Nederlandse popgroepen ("Behalve de Earring"). Vindt dat ze als groep te lang doorgegaan zijn. Volgens hem zijn er vele groepen in de VS die tien keer beter spelen.
na 45'48" Van Leeuwen antwoordt dat hij de revival van de jaren zestig-muziek niet echt serieus neemt. ("Komt door de armoe in de muziek van nu"). Volgens hem is er sprake van vervlakking ("Het wordt op vele gebieden één grote eenheidsworst").
na 49'10" Van Leeuwen hoopt op een tegenstroom ("De meeste jongeren hebben weinig persoonlijkheid").
na 51'05" Plaat Venus (fragment). Van Leeuwen vindt van zichzelf dat hij eigenlijk geen muzikantenmentaliteit heeft. ("Ik ben veel te conservatief"). Zegt dat hij veel geld verdiend heeft en daar nu ook nog lol van heeft. ("Ik denk dat ik vroeg of laat wel weer iets doe waarmee ik hoop te scoren"). Plaat Venus (fragment). Afkondiging pres.

advertentie