Khatia Buniatishvili

Baba-Yaga en De grote poort

Khatia Buniatishvili

Baba-Yaga en De grote poort

De Georgische pianiste Khatia Buniatishvili is een pianiste die in uitersten denkt, voelt en speelt. Ze kan sommige pianoliefhebbers misschien tegen de haren in strijken met haar uitersten in snelheid en dynamiek. Maar als je van een avontuurlijke aanpak houdt is het iemand om op de voet te volgen. Op haar nieuwe cd met oa de Schilderijententoonstelling van Moessorgski, weet ze deze veel gespeelde cyclus weer een geheel nieuwe glans te geven.

Uit: Schilderijen op een Tentoonstelling – De hut op kippenpoten (Baba-Yaga) en De grote poort (van de oude hoofdstad Kiev) (componist Modest Moessorgski)

Dit fragment is onderdeel van

VPRO Vrije Geluiden

De actie 'Red de Fagot' komt tot een eind op het Holland Festival, met onder meer een concert van Ensemble Perforator XL. Hoboïste Marlies van Gangelen stelde een ensemble samen dat backbones uitvoert: composities die passen op één A4, samengevoegd tot een groot stuk. Ook fagottist Bram van Sambeek is lid. Khatia Buniatishvili is een Georgische pianiste die haar vierde solo-cd Kaleidoscope uitbracht met daarop 'Schilderijen van een Tentoonstelling' van Modest Moessorgski. Aan dit bekende stuk geeft ze een nieuwe glans en speelt hier enkele delen van. Pat Thomas is de koning van de Ghanese highlife, muziek die bedoeld is om het hele volk aan het dansen te krijgen. De 65-jarige Pat Thomas staat met zijn Kwashibu Area Band op enkele Nederlandse festivals. Speellijst: Bram van Sambeek - uit: Fagotconcert – cadens (componist Kalevi Aho) Ensemble Perforator XL - uit: Backbone – fragment (componisten E. Glerum / J. Greenstein / A. Moiseenkov) Concert: 8 juni tijdens het Holland Festival Khatia Buniatishvili - uit: Schilderijen op een Tentoonstelling – Promenade en Het oude kasteel (componist: Modest Moessorgski) - uit: Schilderijen op een Tentoonstelling – De hut op kippenpoten (Baba-Yaga) en De grote poort (van de oude hoofdstad Kiev) (componist Modest Moessorgski) Khatia Buniatishvili speelt op 17 en 26 maart 2017 samen met het Rotterdams Philharmonisch orkest 'Rhapsody in Blue' Instart: Todd Rundgren & Noord Nederlands Orkest Uit: Up Against It – fragment Todd Rondgren NTR, 2016 Zondag 29 mei vanaf 20.00 uur NPO Soul & Jazz Pat Thomas & Kwashibu Area Band - Gyae Su (componisten P. Thomas / B. Abarbanel-Wolff) - Me Ho Asem (componisten P. Thomas / K. Yeboah / B. Abarbanel-Wolff) optredens: 25 juni op Festival Mundial in Tilburg 26 juni Down the Rabbithole in Ewijk 2 juli Afrikafestival in Hertme 10 juli North Sea Jazz in Rotterdam 25 augustus Zomerparkfeest in Venlo