Het Spoor Terug

Albert Lafour

Het Spoor Terug

Albert Lafour

Vraaggesprek met de negentigjarige Albert Lafour, een van de eerste Surinamers die - in 1923 - naar Nederland kwam, over zijn avontuurlijk leven.

Beschrijving
0'00" Inleidende fragmenten.
Presentatie met inleiding
na 3'31" Albert Lafour vertelt hoe hij als drieëntwintigjarige Paramaribo verliet om naar Amerika te gaan ("Dat was een droom van vele Surinamers"). Werkte enige tijd op schepen vanuit New York. Verzeilde na verloop van tijd in Texas. Muziek. Tussentekst Presentator
na 7'40" Lafour vertelt dat hij in 1923 besloot naar Nederland te gaan. Kwam per stoomschip in Rotterdam, waar hij zeer moeizaam aan werk kwam. Had volgens zijn zeggen geen problemen met Nederlandse collega's ("Behalve met één stomme boerenjongen"). Vertelt illustrerend verhaal over deze collega.
na 13'44" Muziek. Tussentekst Presentator
na 15'08" Lafour vertelt dat hij in 1927 drie jaar uit Nederland vertrok om zijn geluk elders te beproeven. Reisde naar de West als verstekeling aan boord van een vrachtschip. Kwam terecht in Brits Guyana ("Mijn bokscarrière begon daar").
na 21'00" Muziek. Lafour vertelt dat zijn vrouw hem vroeg weer terug te komen ("Ik had goed geboerd dus ik ging terug per stoomboot"). Vertelt over één van zijn bokswedstrijden. Muziek. Tussentekst Presentator
na 28'54" Lafour vertelt over zijn protesten tegen het arbeidsverbod in de horeca en uitgaanswereld voor Surinamers dat in 1937 werd afgekondigd ("De burgemeester wilde niet met me praten over die zwarte rotzooi").
na 34'11" Lafour vertelt over de moeilijke jaren voor Surinamers in de crisistijd van de jaren dertig. Op verzoek reporter vertelt hij hoe een reis als verstekeling is ("Er zijn een aantal andere verstekelingen onderweg overleden"). Vertelt over de hulp die hij gaf aan andere verstekelingen die zonder papieren in Nederland aankwamen.
na 41'42" Muziek. Tussentekst Presentator Lafour vertelt hoe de zwarten in de jaren dertig vaak werden uitgescholden voor Zwarte Piet ("Je moet een raskleur niet voor spot gebruiken"). Verhaalt over andere pesterijen en scheldpartijen waarmee hij te maken kreeg in de jaren dertig.
na 45'17" Muziek. Tussentekst Presentator Lafour vertelt over de oorlogstijd en over een incident waarbij hij een Duitse officier in elkaar sloeg. Noemt zijn leven door God bestiert. ("Ik moet dankbaar zijn.")
na 50'21" Muziek. Afkondiging Presentator
Muziek.