Villa VPRO

o.a. het nieuwe systeem EUROSUR

Villa VPRO

o.a. het nieuwe systeem EUROSUR

Er zijn dit jaar drie winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Wie zijn zij en wat deden zij om de prijs in de wacht te slepen? Daarnaast gaat het in de nasleep van de bootramp bij Lampedusa over het nieuwe systeem EUROSUR. Daarmee moeten soortgelijke rampen in de Zuid-Europese wateren voorkomen worden. We spreken erover met Jan Mulder, EP'er namens de VVD. In het tweede deel schuift Anton de Goede aan over wat er nu te doen is in EYE, terwijl het Juridisch Panel met Jeroen Recourt en Peter Plasman zich buigt over verschillende juridische kwesties.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Metropolis: Joggers in Djakarta

vanaf 00:03:50

Onze correspondenten gaan deze week op zoek naar de manier waarop de mensheid fit blijft over de gehele wereld. De reis begint in Jakarta in Indonesië. Op een autoloze zondag moeten de inwoners van de stad op zoek naar een alternatief voor gemotoriseerde vervoersmiddelen.

Tomas Weterings: vreemdelingen niet meer in beroep

vanaf 00:09:22

Door de nieuwe vergoedingen voor advocaten, kunnen vreemdelingen feitelijk niet meer in beroep tegen een besluit van de IND. Advocaat Tomas Weterings is gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht. Hij wil dat deze fout wordt gecorrigeerd. 

Jan Mulder over belang EUROSUR

vanaf 00:15:25

Een ramp als bij Lampedusa moet voorkomen worden. EUROSUR is een geavanceerd bewakingssysteem dat lidstaten dwingt beter samen te werken bij het controleren van de buitengrenzen.. en bootjes met vluchtelingen bijtijds in de gaten heeft. De Europese Unie gaat er deze week over beslissen in Straatsburg. In de studio daar zit VVD-Europarlementarier Jan Mulder, warm pleitbezorger van EUROSUR.

Sluimerend vuur in EYE

vanaf 00:36:36

Péter Forgács – Sluimerend vuur, verhalen uit Nederlands-Indië (1900-1940). De grote expositieruimte van EYE is van 5 oktober tot en met 1 december 2013 geheel gewijd aan het nieuwste werk van filmmaker/kunstenaar Peter Forgács, Op basis van de rijke collectie home movies van EYE verhaalt Forgács (Boedapest, 1950) over het dagelijks leven in Nederlands-Indië tijdens de bloeitijd van de kolonie. Anton de Goede sprak met hem.

Schuld en Boete

vanaf 00:42:08

Omdat de overheid er geen uitspraak over doet, worden Dries van Agt en Ruud Lubbers niet vervolgd naar aanleiding van uitspraken over kernwapens op de militaire basis van Volkel. Jeroen Recourt en Peter Plasman gaan verder in discussie over het spreekrecht voor slachtoffers van een delict, dat op de schop gaat. Slachtoffers mogen zelf hun mening geven over de dader, terwijl ze nu enkel mogen beschrijven wat er met hen gebeurd is. Daarnaast is er aandacht voor de zaak van TBS'er Harry B. In Oost-Brabant zorgt het voor veel commotie.

advertentie