Villa VPRO

o.a. Amerikaanse lobbyisten in Brussel

Villa VPRO

o.a. Amerikaanse lobbyisten in Brussel

De nieuwe Villa komt voornamelijk vanuit Frankrijk. Frank Renout ging voor Metropolis op zoek naar waar de Franse rijkdom huist. Hij kwam erachter dat men in Parijs zelden durft te pronken met geld. Vanuit Straatsburg EP'er Bas Eickhout over Amerikaanse lobbyisten die met man en macht invloed willen uitoefenen op een vrijhandelsakkoord tussen Brussel en de Verenigde Staten. Ook correspondent Tijn Sadee met het eurobureau, hij blikt vooruit op de EU-top van donderdag en vrijdag. Eerst universitair hoofddocent Carool Kersten (King's College, Londen) over de boosheid van Saudi's op de VS. In het Economisch panel Hendrik Meesman (vermogensbeheerder) en Roel Janssen (economisch verslaggever)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Saudi-Arabie boos op VS

vanaf 00:02:53

Saudi-Arabie keert haar rug naar haar decennialange bondgenoot Amerika. In ongewone harde taal zegt het olierijke koninkrijk haar relatie met het Witte Huis te gaan beperken.  De Saudiers hadden eerder al een VN-veiligheidsraadzetel geweigerd. Midden-Oostenkenner en universitair hoofddocent Carool Kersten aan de King’s  College in Londen praat over deze opmerkelijke stap.

Metropolis Radio: status en geld in Frankrijk

vanaf 00:09:58

Onze correspondenten gaan deze week wereldwijd op zoek naar de waarde van ‘Geld en Status’. Gisteren waren we in Zuid-Afrika. De allerbeste taxichauffeur van het land zijn, is daar een echte erezaak. Vandaag Frankrijk. Tonen dat je geld hebt, wordt daar vanuit een marxistische overtuiging niet gewaardeerd. Een bijdrage van Frank Renout.

Amerikaanse lobbyisten en het Vrijhandelsakkoord

vanaf 00:15:14

Een heel leger aan Amerikaanse lobbyisten is neergestreken in de hoofdstad van Europa. Inzet: het beïnvloeden van de onderhandelingen  tussen Brussel en  de Amerikaanse overheid over een vrijhandelsakkoord.  Een handelsblok dat straks de helft van alle wereldtransacties gaat omvatten. En ons leven hier in Europa radicaal zou kunnen gaan veranderen.

Economiepanel Klinkende Munt

vanaf 00:41:11

Waarom zijn frauderende bankiers zo moeilijk aan te pakken? Hoe zal het KPN verder gaan en welke stresstest moeten de Europese banken straks ondergaan? Financieel publicist Roel Janssen en Hendrik Meesman van vermogensbeheerder Meesman Index Investments zijn te gast.

advertentie