Villa VPRO

Villa VPRO

China gaat voor groen en duurzaam. En dat met Nederlandse hulp! Jaap van der Meer adviseert al 17 jaar het Chinese bedrijfsleven en overheid in milieuzaken. Uiteraard weer een bijzondere Metropolis Radio en 1-minuut. Het tweede half uur hebben we een lange buitenlandpanel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eerste exmplaar moderne wereldatlas opgedoken

vanaf 00:02:54

Het eerste exmplaar van een  moderne wereldatlas is opgedoken. Dit  bijzondere kaartenboek uit 1571 is van de hand van de bekende cartograaf Abraham Ortelius . Opvallend zijn de gekleurde prenten  en de begeleidende teksten die gewoon in het  Nederlands geschreven zijn. Trotse beheerster van deze zeldzame wereldatlas is Marieke van Delft, conservator Oude Drukken van de Koninklijk Bibliotheek.

Metropolis Radio: Sillicon Valley in Servie

vanaf 00:10:04

Onze correspondenten gaan deze week wereldwijd op zoek naar de waarde van ‘Geld en Status’. Vandaag gaan we naar Servië waar rijke mannen in dure auto’s rijden en jonge vrouwen hun aandacht proberen te krijgen . Dat zie je vooral in de bekendste  uitgaansstraat van Belgrado, die de bijnaam 'Silicone Valley' draagt.

China moet vergroenen

vanaf 00:15:11

Mondkapjes en chinezen; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door smog zijn in Noordoost-China de maskertjes haast niet aan te slepen. Daar is de luchtvervuiling zelfs zo erg dat snelwegen afgesloten moesten worden en dat geen vliegtuig meer mag opstijgen of landen. China heeft natuurlijk een lange geschiedenis met smog. Eerder dit jaar was Peking al onzichtbaar voor de rest van de wereld. Jaap van der Meer is milieudeskundige bij het  Nederlandse milieuadviesbureau IVAM gespecialiseerd in industriële activiteiten. Al 17 jaar adviseert hij met name China over schoon produceren.

Buitenlandpanel

vanaf 00:35:36

Drones, afluisterschandalen en een nieuwe Midden-Oosten zijn een paar onderwerpen van onze lange buitenlandpanel. met Europa-deskundige Bart van Horck, directeur van het Turkije Instituut Lily Sprangers en Atef Hamdy, Midden-oostendeskundige van het Clingendael Instituut.

advertentie