studio idzerda

vol in de wind

studio idzerda

vol in de wind

Als het waar is, dat eskimo's 40 verschillende woorden voor sneeuw hebben, waarom hebben wij er dan geen 80 voor wind? Zonder wind hadden onze zeilschepen niet de zeven wereld-zeeën kunnen doorklieven op zoek naar goud en specerijen. Hoe hadden onze bakkers het brood kunnen bakken zonder dat het graan vermalen werd door wind gedreven molenstenen? De molens die ook onze polders droogmaalden. En nog immer geeft de wind ons voorspoed en elektriciteit door windmolens. Omdat er wind is. En hoe is onze dank? Wij beledigen onze weldoener door er schamper over te spreken. "Van de wind kan je niet leven. Pure windhandel, u is een windbuil, da's een storm in een glas water, een laffe wind." Zelfs onze meest onwelriekende darmgassen noemen wij "wind" en lachen er dan schaapachtig bij. Dit moet stoppen. Vanaf nu zal er slechts met respect gesproken worden over onze grote machtige en doorluchtige vriend.
Over Amerikaanse tornado's, oer-Hollandse stormen, Wint-taferelen, tango-en met een vlieger, de petomaan en anderszins zingende windvlagen.

Dit fragment is onderdeel van

Studio Idzerda

STUDIO IDZERDA VOL IN DE WIND Als het waar is, dat eskimo's 40 verschillende woorden voor sneeuw hebben, waarom hebben wij er dan geen 80 voor wind? Zonder wind hadden onze zeilschepen niet de zeven wereld-zeeën kunnen doorklieven op zoek naar goud en specerijen. Hoe hadden onze bakkers het brood kunnen bakken zonder dat het graan vermalen werd door wind gedreven molenstenen? De molens die ook onze polders droogmaalden. En nog immer geeft de wind ons voorspoed en elektriciteit door windmolens. Omdat er wind is. En hoe is onze dank? Wij beledigen onze weldoener door er schamper over te spreken. "Van de wind kan je niet leven. Pure windhandel, u is een windbuil, da's een storm in een glas water, een laffe wind." Zelfs onze meest onwelriekende darmgassen noemen wij "wind" en lachen er dan schaapachtig bij. Dit moet stoppen. Vanaf nu zal er slechts met respect gesproken worden over onze grote machtige en doorluchtige vriend. Over Amerikaanse tornado's, oer-Hollandse stormen, Wint-taferelen, tango-en met een vlieger, de petomaan en anderszins zingende windvlagen.

advertentie