Villa VPRO

o.a. de Nederlandse hulp vlakbij de Syrische grens

Villa VPRO

o.a. de Nederlandse hulp vlakbij de Syrische grens

De Algemene Rekenkamer meldt dat het onduidelijk is wat de nationale politie precies gaat kosten en wat zij precies gaat doen. Kamerlid Gert-Jan Segers (veiligheid en justitie, CU) reageert op het nieuws. Hoofdgast is Pierre van Rossum. Hij maakt deel uit van een delegatie die de stedelijke structuur in een Syrisch vluchtelingenkamp, zo groot als Leiden, moet verbeteren. Metropolis brengt overgewicht wereldwijd in kaart en in de cultuurrubriek gaat het over de expositie 'Kill your Darlings' in Udenhout. In het Juridisch panel praten we met justitieverslaggever Merel van Leeuwen en strafrechtadvocaat Theo Hiddema over de schietpartij in de rechtbank van Breda.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Matthijs van de Wiel

vanaf 00:02:40

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft via een virtueel Filippijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet getraceerd, onder wie twintig Nederlanders. NOS-verslaggever Matthijs van de Wiel was bij de persconferentie

Gert-Jan Segers

vanaf 00:06:34

De begroting voor de Nationale Politie roept veel vragen op. Er is vijf miljoen euro voor vrijgemaakt, maar waaraan die nou precies besteed worden is niet duidelijk. Dat constateert de Algemene Rekenkamer. Uit de begroting wordt niet duidelijk welke doelstellingen minister Opstelten voor ogen heeft met de Nationale politie. In de begroting geeft de minister wel aan welke prestaties hij van de Nationale politie verwacht, maar niet hoeveel geld hij hiervoor nodig heeft. Vanmiddag debatteert de Kamer er over. Kamerlid Gert-Jan Segers (CU) reageert.

Metropolis Indonesie

vanaf 00:11:19

Onze correspondenten zoeken deze week uit hoe het wereldwijd gesteld is met overgewicht en dikke mensen. We beginnen in Indonesië. Overgewicht is een groot probleem. Zelfs een dure operatie kan het vaak niet verhelpen. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

Pierre van Rossum

vanaf 00:16:51

Met 110.000 inwoners is het Syrische vluchtelingenkamp Zaahtari in Jordanië uitgegroeid tot de vierde stad van het land. Een echte stad mag het nog niet genoemd worden, maar met Nederlandse hulp moet daar verandering in komen. Pierre van Rossum schuift aan. Hij is algemeen directeur van het Project Management Bureau Amsterdam. Van Rossum maakte deel uit van een Nederlandse delegatie, die hulp moet bieden om een stedelijke structuur aan te brengen.

Anton de Goede

vanaf 00:36:25

Meer dan twintig kunstenaars, waaronder Joep van Lieshout en Tinkebell, komen samen in het Noord-Brabantse Udenhout om hun licht te laten schijnen op één van de vraagstukken van onze tijd. Vlees. De nieuwe kunstmanifestatie ‘Kill your darlings’ staat op stapel gedurende de hele maand november, de slachtmaand.

Schuld & Boete

vanaf 00:42:56

Op de trap van de publieke tribune van de rechtbank van Breda is geschoten: Er was op dat moment een grote drugszaak bezig met vijf verdachten. De Tweede Kamer heeft vandaag een brief ontvangen over de begroting van de Nationale Politie. Deze begroting is goed voor ruim 5 miljoen euro. Maar er ontbreekt nogal wat informatie. Oud-gedeputeerde Hooijmaijers stond vandaag voor de rechter en tot slot: staatssecretaris Teeven wil dat veroordeelden binnen 30 dagen na het vonnis de cel ingaan. Hij heeft een wetsvoorstel rondgestuurd.