Villa VPRO

o.a. de achteruitgang van universitair onderwijs

Villa VPRO

o.a. de achteruitgang van universitair onderwijs

Met hoogleraar Wijnand Mijnhardt hebben we het over de problemen van het huidige universitaire onderwijs. Als het aan hem ligt, moet het volledig op de schop. Maarten Edelenbosch van RTV Noord geeft daarnaast een laatste update over de zaak van de stugge Ton Hooijmaijers. Overgewicht in Turkije is het onderwerp in Metropolis, terwijl het economisch panel met Hans de Geus en Mariette Doornekamp ingaat op de financiele problematiek van de voorbije week.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oud-gedeputeerde Hooijmaijers blijft ontkennen

vanaf 00:03:24

Een hele week is er uitgetrokken voor het horen van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers en zijn vrouw Jocelyne. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van fraude, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Net als gisteren zijn ze vandaag ook weer voor de rechtbank in Haarlem verschenen. Maarten Edelenbosch volgt de rechtszaak voor RTV Noord-Holland. Hij is voor ons even de rechtszaal uitgelopen.

Metropolis Radio: overgewicht in Turkije

vanaf 00:10:01

Onze correspondenten zoeken deze week uit hoe het wereldwijd gesteld is met overgewicht en dikke mensen. In Turkije worden gratis sportparken aangelegd, want het letten op de lijn wordt steeds belangrijker voor de Turken. Een bijdrage van Suzanna Koster.

'Universitair onderwijs moet helemaal anders'

vanaf 00:14:36

Ons universitair onderwijs moet op de schop. De kwaliteit van onze onderwijsinstellingen dreigt achterop te lopen op die van andere landen.  De tijd dat universiteiten als emacipatiemachines voor massa’s studenten dienen moet stoppen.  De Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid pleit daarom voor een fundamenteel onderwijsdebat. Daarover criticus en oogleraar Wetenschapsgeschiedenis –en Wetenschapsfilosofie, Wijnand Mijnhardt

Eurobureau

vanaf 00:35:30

Economiepanel Klinkende Munt

vanaf 00:40:27

De Europese Commissie constateert: Nederland doet het slechter dan alle eurolanden en EU-lidstaten gemiddeld. Voor dit jaar wordt voor ons land een krimp van 1% voorspeld, volgend jaar slechts een groei van 0,2%, ipv de eerder verwachte 0,9%. Brussel verwacht verder dat de inflatie in Nederland geleidelijk zal afnemen, van 2,7 procent dit jaar tot 1,7 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2015. Het deflatiespook ligt dus op de loer en ook met de bestrijding van de werkloosheid gaat het niet goed. 7% dit jaar en in 2014 een vervelend hoogtepunt met 8%. Rutte-II zit nu een jaar, economen geven dit kabinet een dikke onvoldoende. Terecht? We praten er over met ABP-bestuurder Mariette Doornekamp en Hans de Geus van RTLZ.

advertentie