Villa VPRO

o.a. de liberalisering van China

Villa VPRO

o.a. de liberalisering van China

In de Villa vandaag weer een bijzondere Metropolis. Dit keer uit Praag waar dikke modellen terreinwinst boeken. Sinoloog Henk Schulte Nordholt komt aan de vooravond van de Communistische partijtop praten over de hervormingsagenda van Xi Jinping. In ons Buitenlandpanel maken we de balans op van Kerry's bezoek aan het Midden-Oosten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Brenno de Winter en de boodschap achter de daging van Plasterk

vanaf 00:02:53

De afluisterrel rondom de Amerikaanse veiligheidsdienst neemt in Nederland een nieuwe wending. Een groep van strafrechtadvocaten, verschillende journalisten en de NVJ, Stichting Privacy First en boze burgers dagen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de rechter. Brenno de Winter legt uit dat het niet alleen gaat om de aanklacht, maar vooral om de boodschap erachter.

Metropolis Radio: Dikke modellen in Tsjechië

vanaf 00:08:53

Onze correspondenten zoeken deze week uit hoe het wereldwijd gesteld is met overgewicht en dikke mensen. Vandaag Tsjechië. Metropolis bezoekt daar een modellenbureau waar ze dik zijn juist mooi vinden. Een bijdrage van Laura Postma.

Gaat China hervormen?

vanaf 00:13:52

China staat aan de vooravond van ingrijpende hervormingen. Het grote Aziatische land kraakt en zucht onder het oude beleid.  Onvrede op het platteland is gigantisch en de noodzaak voor meer liberalisering klinkt luider.  De vergaande maatregelen worden achter gesloten deuren onderzocht bij het komende top Centraal Comité van de Communistische Partij. te gast is sinoloog Henk Schulte Nordholt die binnenkort met premier Rutte naar China afreist.

Leven op aarde ontstond mogelijk in klei

vanaf 00:36:36

Het leven op aarde ontstond miljarden jaren geleden. Maar onder welke omstandigheden, dat blijft een raadsel. Amerikaanse onderzoekers denken een deel van die puzzel opgelost te hebben. Onze wetenschapredacteur Frederique Melman is in dat onderzoek gedoken voor ons.

Buitenlandpanel

vanaf 00:40:18

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft het druk. De Saudiers zijn boos op het witte Huis, de onderhandelingen met Iran beginnen weer deze week en de Syrische oppositie weigert naar Geneve te gaan om over vrede te onderhandelen. Midden-Oostendeskundige Petra Stienen paat ons bij. BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg ziet een opmerkelijke trend in de lokale verkiezingen van afgelopen nacht in de VS.

advertentie