Embargo

Dertigduizend kinderen in niemandsland 1

Embargo

Dertigduizend kinderen in niemandsland 1

Eerste aflevering van de vierdelige serie 'Dertigduizend kinderen in niemandsland', over kinderen van gastarbeiders.
In deze aflevering aandacht voor het verschil in normen en waarden in de thuissituatie en de Nederlandse maatschappij dat vooral voor meisjes ingrijpend is. Met interviews met een Turks en een Marokkaans meisje die beiden van huis zijn weggelopen.

Beschrijving
-Inleiding van 1e aflevering van 4-delige serie 'Kinderen in niemandsland' over de kinderen van gastarbeiders, vooral over Turkse en Marokkaanse kinderen.
Over de verschillen in normen en waarden thuis en op straat of op school, vooral bij de meisjes. Thuis worden ze beschermd , bewaakt en onderdrukt. Ze mogen bijvoorbeeld thuis mannen geen hand geven. Veel van die meisjes worden thuisgehouden, om op de broertjes en zusjes te passen.
-interview met een Marokkaans meisje van 17 jaar, weggelopen van thuis en ondergedoken. Ze is nu anderhalf jaar in Nederland. Over de omstandigheden die ertoe geleid hebben om weg te lopen, over de Marokkaanse cultuur en over haar toekomst.
-interview met weggelopen ondergedoken Turks meisje van 16, mavo-leerlinge. Over de omstandigheden die ertoe geleid hebben om weg te lopen, over de Turkse cultuur, over zelfmoordpogingen van haar en haar zusje. Ze is weggelopen met behulp van het JAC. Ze hoort niet meer thuis, omdat ze meer Nederlands denkt. Ze mist haar eigen volk en cultuur. Ze wordt daar als hoer gezien. Over de problemen voor de kinderen als je in een andere cultuur terecht komt. De ouderen hebben daar minder problemen mee.