Embargo

Dertigduizend kinderen in niemandsland 2

Embargo

Dertigduizend kinderen in niemandsland 2

Tweede deel uit de vierdelige serie 'Dertigduizend kinderen in niemandsland' over kinderen van gastarbeiders.
In dit deel aandacht voor allochtone jongeren en het voortgezet onderwijs, met interviews met Turkse jongeren over het wonen in Nederland, school en carrièrekansen, over omgang met andere jongeren, emancipatie, vrouwen, discriminatie en over Turkije.

Beschrijving:
Tweede deel uit de vierdelige serie 'Dertigduizend kinderen in niemandsland' over de tweede generatie gastarbeiders, de kinderen die het niet makkelijk hebben en het waarschijnlijk nog veel moeilijker zullen krijgen. Inleiding: Veel kinderen, zoals Cerpel [spelling onzeker], die te horen is aan het begin van de band, worden vanuit Turkije naar Nederland gehaald. Als dat nou pakweg op hun 6de gebeurt dat is de integratie veel minder moeilijk dan wanneer ze 12 of 13 zijn. Op 6-jarige leeftijd gaan ze doorgaans naar de lagere school, waardoor ze dan het Nederlandse onderwijs vanaf het begin af
aan kunnen volgen en dat is belangrijk. Op latere leeftijd wordt dat duidelijk moeilijker. Ze komen dan terecht op diezelfde lagere school, waarbij dan vooral het leeftijdverschil grote problemen oplevert. Of ze komen in een internationale schakelklas, dat is een opeenhoping van buitenlandse kinderen die daar worden voorbereid op het volgen van lager beroepsonderwijs, zoals een huishoudschool of een LTS, of iets in die sfeer. Welke opleiding ze in Turkije ook gehad hebben, ze zijn op die manier dus altijd voorbestemd om in Nederland het lager beroepsonderwijs te volgen. Slechts uitzonderingen stoten door naar de MAVO en maken dat ook af.
Interviews met Turkse jongens en meisjes over wonen in Nederland, school, omgang met andere jongeren, emancipatie, vrouwen, discriminatie, Turkije.

advertentie