Het Spoor Terug

De commune afl. 2: Wij hebben nu eenmaal bezitsdrang

Het Spoor Terug

De commune afl. 2: Wij hebben nu eenmaal bezitsdrang

Deel één van een tweeluik over een commune in Oeffelt in Brabant, die later in een andere vorm werd voortgezet in Rijkevoort.
Op tweede pinksterdag 1971 kraakte een groep jongeren uit het land van Cuyk een oud boerenhuis in Oeffelt met de bedoeling er een leefgemeenschap in te stichten. Nu, twintig jaar later, woont een aantal van de krakers van toen nog steeds bij elkaar in een leefgemeenschap te Rijkevoort. De geschiedenis van die groep staat centraal in de serie. Voor de streek was een commune in 1971 iets bijzonders, maar voor Nederland niet. Overal werden in die jaren door idealistische jongeren leef- en woongemeenschappen gesticht. Alles was er van iedereen en de geur van 'nederwiet' kwam je vaak al van verre tegemoet. Geschrokken burgers reageerden vaak heftig, ook al omdat rondom de leefgemeenschappen verhalen werden gefantaseerd over seksuele uitspattingen.
Zo ook in Oeffelt, waar het groepje jongeren te maken kreeg met aanvallen van dorpsbewoners, maar uiteindelijk de meesten aan hun kant wisten te krijgen. Een deel van de Oeffeltse groep kocht na enkele jaren een huis in Sambeek, waar het experiment werd voortgezet. Omstreeks 1980, toen in de rest van het land de meeste leefgemeenschappen allang ruziënd of teleurgesteld uit elkaar waren gegaan, kocht de Oostbrabantse groep een boerderij met opstallen in Rijkevoort. Daar begon men enthousiast aan een nieuw experiment: niet langer een vorm, waarbij alles gezamenlijk wordt gedaan, maar een lossere vorm, waarin privacy centraal staat, maar de groep toch bij elkaar blijft. De oprichters van toen en de volhouders van nu vertellen zelf de geschiedenis van hun experiment tijdens de twee uitzendingen.
Interviews met:
- Jan Boeyen, Huub de Wit en Annelies Hogenbosch over de eerste confrontatie met Rijkevoort;
- een rondleiding door Jan Boeyen;
- Jan Boeyen en Rienèl van Venrooy over hoe ze eerst voor alles samendoen waren, maar hoe dat veranderde;
- de laatste nieuwe bewoonster Rién Jansen, pleitbezorgster voor meer privé-bezit.

advertentie