Villa VPRO

o.a. vastgelopen Duitse onderhandelingen

Villa VPRO

o.a. vastgelopen Duitse onderhandelingen

Duitsland staat in het middelpunt van de belangstelling. De onderhandelingen over een coalitie tussen CDU en SPD zijn vastgelopen, terwijl er ook een onderzoek komt vanuit Brussel. Hindert Duitsland met haar handel Zuid-Europa? Over dat eerste Ton Nijhuis, directeur Duitsland Instituut. Over laatstgenoemde Sweder van Wijnbergen, een econoom die namens de Wereldbank als 'saneerder' optrad. Vanuit Brussel beschrijft Tijn Sadee ondertussen de strubbelingen binnen de Europese fracties van de VVD en het PvdA. Metropolis flirt in Turkije en in het Economiepanel komen we terug op Duitsland met Hendrik Meesman en Jacqueline Rijsdijk.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ton Nijhuis over duitse coalitiebesprekingen

vanaf 00:03:16

Het al dan niet volledig invoeren van het homohuwelijk lijkt een breekpunt te worden in de Duitse coalitie-onderhandelingen. De christelijke CDU van Merkel is het niet eens met het volledig openstellen van het huwelijk voor het zelfde geslacht. SPD-voorzitter Manuela Schwesig heeft boos een einde gemaakt aan een onderhandelingsronde op dinsdag. Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland-instituut, over het belang van dat agendapunt en de andere obstakels die een coalitie in de weg staan.

Metropolis: flirten in Turkije

vanaf 00:10:03

Onze correspondenten zoeken deze week uit hoe mannen en vrouwen elkaar het hof maken door te flirten. Gisteren hoorde u Tsjechische vrouwen dansles krijgen in een nieuwe discipline: ‘de Flirtdance’. Vandaag Turkije. Een man stapt daar alleen op een vrouw af, als zijn doel is om uiteindelijk met haar de koffer in te duiken. Een bijdrage van Suzanna Koster.

Sweder van Wijnbergen over Duits beleid

vanaf 00:18:41

De druk op Duitsland om zijn economie af te zwakken ten behoeve van het Europese collectief stijgt. Eerste drongen het Imf en de Verenigde Staten aan op verzwakking van de Duitse concurrentiepositie, en nu wil Euro-commissaris Ollie Rehn een onderzoek naar de macht van de Duitse economie. Als die direct ten koste gaat van de Zuidelijke Europese landen moet het land daar wat aan doen, of anders een boete betalen. Econoom Sweder van Wijnbergen schuift aan, hij bracht namens de Wereldbank het huishoudboekje van meerdere landen op orde.

Tijn Sadee over PvdA-kandidaten Brussel

vanaf 00:36:22

Vanuit Brussel neemt Tijn Sadee een kijkje achter de schermen in het Europees parlement. De fracties van de VVD en de PvdA hebben in Europees opzicht te maken met enkele interne strubbelingen. De kandidaten voor de komende verkiezingen zouden vanavond met vieren het debat aangaan, maar drie van hen hebben afgezegd. Ook in de VVD woedt er intern discussie over wie de leider van de liberalen in Europa moet worden. Tweede Kamerlid Marc Verheijen sprak zijn twijfels uit over Guy Verhofstadt en nam dat later terug, maar de discussie verdwijnt daardoor niet.

Klinkende Munt, Jacqueline Rijsdijk en Hendrik Meesman

vanaf 00:41:08

Het panel gaat in op het gesprek met hoofdgast Sweder van Wijnbergen. Brussel wil onderzoek doen naar de sterkte van de Duitse economie. Werkt de kracht van Duitsland negatief door in Zuid-Europa? Een ander belangrijk punt is de almaar stijgende koers van de beurs. De voorbije weken gaat het flink vooruit, maar ontstaat hierdoor een soort beleggingsbubbel? Daarover discussiëren vermogensbeheerder Hendrik Meesman en oud-DNB directeur en commissaris bij de VU Jacqueline Rijsdijk.

advertentie