Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 4: de Hongerwinter en de eerste naoorlogse jaren

Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 4: de Hongerwinter en de eerste naoorlogse jaren

Aflevering 4 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over de Hongerwinter en de nasleep van de oorlog.
Met interviews met oud-verpleegsters over het gebrek aan medicijnen, energie en voedsel: "We aten erwtjes met wormpjes." Ze belichten de invoering van de 8-urige werkdag, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en producten en gaan in op de behandeling van TBC bij oorlogsslachtoffers en soldaten van de politionele acties in Nederlands Indië. Twee verpleegsters beschrijven de paniek die er onder het ziekenhuispersoneel bestond over de, al dan niet bedoelde, seksuele opwinding van mannelijke patiënten tijdens de dagelijkse wasbeurt.
Verhalen over de schaarste, de nieuwe medische ontwikkelingen na de bevrijding, penicilline, tbc en andere gebreksziekten en de instelling van de 8-urige werkdag.
Interviews met:
-Zuster Eugenia
-Aaltje Ottema
-Ineke Zaalberg
-Wil Keizer

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

persbericht:
Deel 4: De wederopbouw.
Uit Duitsland komen uitgemergelde mensen terug die de grootste zorg nodig hebben. In de ziekenhuizen is aan alles gebrek en daarnaast is er een schrijnend tekort aan verpleegsters zodat ziekenhuisbedden soms gewoon leeg blijven staan. In de psychiatrie loopt het tekort op tot 34%; in de gewone ziekenhuizen tot 12%.
De vooroorlogse selektiecriteria voor verpleegkundigen kunnen niet gehandhaafd blijven; het beroep wordt ook toegankelijk voor meisjes uit de lagere klasse met minder vooropleiding. Daarnaast worden meisjes uit het buitenland, onder andere uit de Philippijnen en Indonesië, aangetrokken om in Nederland te werken.