Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 5: de nieuwe tijd

Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 5: de nieuwe tijd

Aflevering 5 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over De Nieuwe Tijd, de psychiatrische verpleging, de verpleegstersopleidingen.
De jaren vijftig luiden een nieuwe tijd in. Onder druk van het naoorlogs verpleegsterstekort kan er eindelijk onderhandeld worden over arbeidsomstandigheden en beloning. Er ontstaan ideeën om een gedegen opleiding op te zetten. Daarnaast verandert de verpleging ingrijpend door de komst van nieuwe medicijnen en technieken.
Interviews met:
-Toos Louter
- Gre Don
- mw. Groneman
- Myrla Danau

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

persbericht:
Deel 5: De nieuwe tijd.
Het verpleegsterstekort heeft als gevolg dat er eindelijk onderhandeld kan worden over arbeidsomstandigheden en loon. Zo komt er bijvoorbeeld een vergoeding voor nacht- en zondagarbeid. Maar ondanks de verbeteringen groeit het verpleegsterstekort. Minder vrouwen melden zich aan omdat ze in deze jaren van opbloei hard nodig zijn op de arbeidsmarkt.
Daarnaast komt de medische wetenschap in een stroomversnelling terecht. Zo wordt peniciline geïntroduceerd en komen de 'disposibles' op de markt - de wegwerpartikelen. De tijd van eindeloos uitkoken en steriliseren is voorbij. Het beroep van verpleegkundige wordt steeds ingewikkelder en stijgt daarom in aanzien. Meer en meer voelen ook mannen zich aangetrokken tot het verplegingsvak.

advertentie