Villa VPRO

o.a. 'nudging': een betrokken overheid

Villa VPRO

o.a. 'nudging': een betrokken overheid

Een juridische maandag met het panel Schuld en Boete met Marnix van der Werf, Anton van Kalmthout en kamerlid Jeroen Recourt. Verder is er aandacht voor de zaak tegen klokkenluider Ad Bos. Het OM heeft de rechter gevraagd hem niet te vervolgen. Hoofdgast Robert Dur vertelt over 'nudging'. Kan de overheid met kleine duwtjes mensen aansporen om milieubewuster te leven? Metropolis bezoekt deze week een uitvaart in verschillende landen. Anton de Goede heeft in de cultuurrubriek nieuws over kunstenaar Martijn Engelbregt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jozephine Trehy

vanaf 00:02:14

De hele dag wordt er op radio en tv stilgestaan bij de acties voor de Filipijnen. NOS/verslaggever Jozephine Trehy doet verslag vanuit Beeld en Geluid

Ad Bos

vanaf 00:05:21

De strafzaak tegen klokkenluider Ad Bos lijkt van de baan. Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof in Amsterdam gevraagd de zaak niet ontvankelijk te verklaren. Bos is de klokkenluider in de zogeheten bouwfraudezaak. Hij wordt in deze zaak verdacht van omkoping van ambtenaren. In 2001 onthulde hij een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem. Het OM vindt dat de zaak inmiddels te lang duurt en dat het maatschappelijk belang van klokkenluiders zoals Bos groter is geworden.

Metropolis Indonesie uitvaart

vanaf 00:10:43

Onze correspondenten wonen deze week een uitvaart bij in hun standplaats We beginnen In Indonesië Daar wordt je binnen 24 uur na overlijden begraven. Het rouwen komt daarna pas. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

Robert Dur

vanaf 00:16:13

Om een participatiesamenleving te laten slagen, moeten de handen in de wijk uit de mouwen om elkaar te helpen. Wanneer de overheid mensen aanmoedigt, gebeurt dat ook zeker. Dat concludeert hoogleraar economie Robert Dur van de Erasmus School of Economics. Hij onderzocht in verschillende wijken van Rotterdam hoe buurtbewoners omgaan met opstapelend afval op straat.

Anton de Goede

vanaf 00:35:31

Iedere maandag in VillaVPRO vertelt cultuur redacteur Anton de Goede over een project of tentoonstelling. Vandaag over de kunst van Martijn Engelbregt.

Schuld en Boete

vanaf 00:40:49

Te gast zijn Anton van Kalmthout, emeritus hoogleraar Strafrecht, Jeroen Recourt, oud-rechter en PvdA-Kamerlid en strafrechtadvocaat Marnix van der Werf. Strafrechtadvocaten doen een open sollicitatie; vanmiddag staat er een grote advertentie in NRC Handelsblad, vooruitlopend op de behandeling van de justitiebegroting deze week in De Tweede Kamer. De PvdA gaat dan stevig inzetten op de bescherming van de privacy. Hoe kan de burger zich beschermen tegen Google en Facebook? Diefstal binnen het huwelijk en geregistreerd partnerschap is niet te vervolgen. Dat komt door een wet uit 1886. Artikel 316 lid 1 Wetboek van Strafrecht. Het stuk van universitair docent Susan van der Aa stond in De Volkskrant afgelopen zaterdag. Aangifte doen tegen je partner bij de politie heeft dus geen zin……  

advertentie