Villa VPRO

o.a. de vegetarische slager gaat internationaal

Villa VPRO

o.a. de vegetarische slager gaat internationaal

Een conflict in Centraal-Afrika dreigt volledig te escaleren. De VN overweegt haar aanwezigheid daar uit te breiden en daarover spreken we gespecialiseerd onderzoeker Catharina Wilson. In het Midden-Oosten laait de strijd vooral in Libanon en Syrie op. Correspondent Hans Jaap Melissen vindt het inmiddels zelfs onverantwoord om laatstgenoemd land binnen te gaan. Daarnaast hebben we het met Bart van Horck over zijn specialisatie: hij vond een gat in de begroting van de EU. Hoofdgast is Jaap Korteweg, zijn Vegetarische Slager is hard op weg om een multinational te worden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

VN wil genocide in Centraal-Afrikaanse Republiek voorkomen

vanaf 00:02:29

In de Centraal Afrikaanse Republiek dreigt een explosie van geweld tussen moslims en de christelijke meerderheid. Ze worden tegen elkaar opgezet door losgeslagen moslimrebellen die rovend en moordend door het land trekken. In het land is een volkomen machteloze vredesmacht aanwezig van 2500 man. Secretaris generaal van de Verenigde Naties Ban ki Moon wil die troepen uitbreiden tot 9000 man. Catharina Wilson van de Universiteit leiden, Afrika-specialist, is bezig met een onderzoek in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Metropolis Radio: De FC Barcelona-begrafenis

vanaf 00:11:53

Onze correspondenten wonen deze week een uitvaart bij in hun standplaats. Gisteren waren we in Suriname. Daar wordt gedanst op het leven van de overledene, en de kist swingt mee. Vandaag zijn we in Spanje. In Barcelona willen echte fans een doodskist in de kleuren van de club en soms gaat ook het shirt mee tot in het graf. Een bijdrage van Lex Rietman.

Vegetarische slager gaat internationaal

vanaf 00:17:21

Vegetarische slager Jaap Korteweg ziet internationale potentie voor zijn bedrijf. In 2014 verwacht hij voor het eerst break-even te draaien en de rest van de wereld lonkt. Zo zijn er concrete plannen om met de vegetarische slager een filiaal in San Francisco (VS) te openen. Daarover vertelt Korteweg in de studio.

De volstrekte onbetrouwbaarheid van het menselijke geheugen

vanaf 00:35:56

Valse herinneringen. Iedereen heeft er wel eens last van. Wat voor kleur jas droeg die man die je net iemands tas zag stelen? Of weet deed je zelf vorige week vrijdag om acht uur? Grote kans dat je het niet weet, of verkeerd onthouden hebt. En niemand ontsnapt hieraan. Ook mensen met een werkelijk verbluffend geheugen niet, zo blijkt nu. Wetenschapsredacteur Nadine Böke vertelt hoe het in elkaar zit.

Buitenlandpanel

vanaf 00:40:49

EU-deskundige Bart van Horck (Universiteit van Leiden) legt uit wat er mis is met de nieuwe EU-begroting. Er zit een gat in en dat moet waarschijnlijk over twee jaar weer door de lidstaten gedicht worden. Buitenlandcorrespondent Hans-Jaap Melissen schuift aan nu hij in Nederland is. Met hem bespreken we de Syrisch-Libanese connectie en de terugtrekking van de troepenmacht van de VS uit Afghanistan.

advertentie