Het Spoor Terug

Wij lieten hen gaan 2

Het Spoor Terug

Wij lieten hen gaan 2

Laatste deel van een tweeluikTover de deportatie van zigeunerfamilie Franz uit het Limburgse Beek naar het concentratiekamp Auschwitz. In 1944 werden bijna alle Sinti en Roma in Nederland gearresteerd. Ook de familie Franz in Beek werd opgepakt en naar kamp Westerbork gestuurd. Vandaar werd het gezin weggevoerd naar concentratiekamp Auschwitz. Slechts drie van de zeven kinderen van de familie Franz hebben de oorlog overleefd.

Vraaggesprekken met: huisarts Van Rens over de motieven achter zijn speurtocht, de kampverhalen van de twee teruggekeerde dochters Franz, de onteigening van hun familie-eigendommen, het plaatselijk verzet en de opvang van Joodse onderduikers; met een schoondochter van de familie
Franz over haar onderduikperiode, haar terugkeer en het gebrek aan naoorlogse opvang; met een vriendin van de familie; enkele dorpsbewoners en twee oud-verzetsstryders: "De Beeker bevolking kan hier niks aan doen."
Geïllustreerd met een toespraak van Van Rens tijdens de onthullingsplechtigheid van het herdenkingsmonument 'Wij lieten hen gaan'.
Achtereenvolgens:
-Fragment toespraak H. van Rens tydens de onthulling.
-Van Rens over de kampverhalen.
-Agnes Franz over haar onderduikperiode, het weerzien met de dochters Franz. Franz en Van Rens over de naoorlogse opvang.
-Van Rens over onteigening van de familie-eigendommen.
-Fragment van de monumentsonthulling. Van Rens over zijn beweegredenen.
-Buurtbewoonster uit haar kritiek op de leus op het monument.
-Van Rens over het verzet en joodse onderduikers.
-Oud-verzetsstrijders over de geschiedenis: "De Beeker bevolking kan hier niks aan doen." Van Rens verklaart de keuze voor de leuze.
-Beker inwoners over de deportatie. Vriendin van de familie Franz over haar contacten met de familie Franz.
-Van Renz over de oorzaken van de deportatie.
-Toespraak Van Rens tydens de monumentsonthulling.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie