Villa VPRO

o.a. gitaargeweld in Ciudad Juarez

Villa VPRO

o.a. gitaargeweld in Ciudad Juarez

De Berlusconi-branie bereikt een kookpunt. Correspondent Angelo van Schaik vertelt erover. We bespreken een laatste IDFA-film: Narco Cultura. Mexicaanse bands zetten zich af van de drugscultuur door gewapend op te treden. Als repliek krijgen zij bedreigingen vanuit de onderwereld. In het tweede half uur gaan we verder de wereld over met arabist Petra Stienen en sinoloog Henk Schulte Nordholt: Iran, China, Japan en Duitsland komen aan bod. In de wetenschapsrubriek legt Frederique Melman uit waarom het Y-chromosoom overbodig is.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Berlusconi-conflict bereikt kookpunt

vanaf 00:02:57

Silvio Berlusconi verliest vandaag om vijf uur mogelijk zijn zetel in de Italiaanse senaat. Berlusconi zelf probeert met alles wat hij heeft zijn positie te behouden, terwijl de leden van de senaat zelf met gestrekt been tegen elkaar in gaan. Vanuit Italie correspondent Angelo van Schaik.

Metropolis Radio: De spotprenttekenaar in Turkije

vanaf 00:10:22

Onze correspondenten gaan deze week  wereldwijd op zoek naar  humor. Gisteren hoorden we dat de Duitse humor intelligenter is dan de Nederlandse, volgens de Duitsers. Vandaag is Metropolis in Turkije. Bij Een spotprenttekenaar die de politiek op de hak neemt, en dat kan consequenties hebben. Een bijdrage van Suzanna Koster.

IDFA: Gewapende optredens in Mexico

vanaf 00:15:01

U luistert naar een corrida, muziek uit Noord- Mexico, of beter gezegd een NARCO corrida, waarin de drugsmaffia en de cocaïnesmokkel worden bezongen. De muziek staat centraal in een opmerkelijke film van Shaul Schwarz, getiteld Narco Cultura, die deze week nog is te zien op het Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam. Redacteur Edwin Koopman maakte een impressie. In de studio zit Wil Pansters, professor aan de Universiteit Groningen die veel heeft gepubliceerd over het geweld in Mexico – en net terug uit Ciudad Juárez.

Y-chromosoom blijkt overbodig te zijn

vanaf 00:35:08

We dachten altijd dat je voor het krijgen van gezonde kinderen zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtschromosoom nodig hebt. Maar, de rol van de man lijkt op genetisch niveau nu gereduceerd tot vrijwel 0. Want uit onderzoek blijkt het mannelijk chromosoom hiervoor overbodig. Onze wetenschapsredactreur Frederique Melman is in de materie gedoken. 

Buitenlandpanel

vanaf 00:38:30

Het buitenlandpanel start af met het nieuws dat onze buren een nieuwe regering hebben. De SPD en CDU/CSU zijn eruit. Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut praat ons bij vanuit Berlijn. Aan tafel zitten sinoloog Henk Schulte Nordholt en arabiste Petra Stienen. Met deze twee deskundige praten we vooral verder over de gevolgen van de deal tussen Iran en de wereldgrootmachten van afgelopen weekend.

advertentie