Villa VPRO

o.a. Leven als Mohamed in Nederland

Villa VPRO

o.a. Leven als Mohamed in Nederland

Een van de gezichten van de Arabische Lente, dichter Ahmed Fouad Nehm is overleden. De satirische poeet zou op elf december de Prins Claus-prijs krijgen van prins Constantijn. Directeur van het Prins Clausfonds Christa Meindersma vertelt wie Negm was en welke rol hij vervulde in de strijd tegen Hosni Mubarak. Met hoofdgast Ineke Roex gaat het daarna over salafisten in Nederland: vallen die culturen te combineren? Vanuit Oekraine horen we Tijn Sadee, waar panellid van Klinkende Munt Mariette Doornekamp (ABP) ooit werkzaam was. Met Jan-Maarten Slagter (Vereniging Effectenbezitters, VEB) neemt zij de economische ontwikkelingen door.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Winnaar Prins Clausprijs overleden

vanaf 00:02:43

De Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm, die deze maand de Prins Clausprijs zou krijgen, is vanochtend  overleden. De prijs zou op 11 december door prins Constantijn in het Koninklijk Paleis in Amsterdam aan de 84-jarige Egyptenaar overhandigd worden. Directeur van het Prins Claus Fonds Christa Meindersma vertelt over het overlijden en leven van deze bijzondere man.

Metropolis: bevallen in Pakistan

vanaf 00:10:04

Pakistan is het gevaarlijkste land in de wereld voor baby's om geboren te worden. Bijna 20 procent sterft bij geboorte. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

Ineke Roex: Salafi in Nederland

vanaf 00:14:42

Streng-islamistische Nederlanders worden vaak salafisten genoemd. Maar wie zijn het? En wat houdt hun bezig? De politicologe heeft onderzoek gedaan naar deze vaak besproken groep en schreef er het boek Leven als de profeet in Nederland over.

geen titel

vanaf 00:34:56

Tijn Sadee strijkt voor ons deze week neer in Oost-Europa. Martin Schulz beweert dat Europa Oekraine teleurgesteld heeft en dat Rusland financieel meer te bieden had. Vooral dat laatste schiet de inwoners van Oekraine in het verkeerde keelgat.

Klinkende Munt

vanaf 00:41:16

De Rabobank gaat naar de beurs, minister Asscher waarschuwt dat de onderhandelingen over het pensioenakkoord niet te lang moeten duren. Tot slot de vraag: is sprake van een aandelenzeepbel? Te gast zijn Mariette Doornekamp, bestuurslid van het ABP en Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB.  

advertentie