Villa VPRO

o.a. alternatieven in de metaalwereld

Villa VPRO

o.a. alternatieven in de metaalwereld

We horen Rik Goverde vanuit Marokko: zij overwegen (medicinale) wiet te legaliseren. Metropolis is bij een bevalling in Italie, een zeer persoonlijke reportage van Angelo van Schaik. We duiken daarna de metaalwereld in, waar China en Brazilie de rest van de wereld wegconcurreert. De wetenschapsrubriek gaat over nette neanderthalers, waarna het buitenlandpanel met Christ Klep en Lily Sprangers (Turkije-Instituut) het hebben over onder meer de Turks-Koerdische betrekkingen en de terugtrekking van de V.S. uit Afghanistan.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marokko overweegt legalisering medicinale wiet

vanaf 00:02:39

De Marokkaanse regering lijkt warm te voelen voor de legalisering van medicinale wiet. In Rabat is daarover vandaag een bijeenkomst, waarin de partijen zich laten voorlichten. Vanuit het Marokkaanse parlement hoort u correspondent Rik Goverde.

Metropolis Radio: Bevalling in Italie

vanaf 00:10:39

Metropolis Radio gaat  deze week op kraamvisite . Onze correspondenten gaan op zoek naar bijzondere bevallingsgebruiken-en verhalen. vandaag een bijdrage van Angelo van Schaik uit Italie.

Metaalwereld zoekt alternatieven voor monopolistisch China en Brazilië

vanaf 00:16:03

Het wetenschappelijke blad Science publiceerde vrijdag over alternatieven voor schaarse metalen. Met hun alleenrecht op sommige metalen houden China en Brazilië de wereld in een wurggreep, dus kijkt de wereld aandachtig naar de ontwikkelingen. In de studio materiaalkundige Erik Offerman van de TU Delft.

Woeste Neanderthaler blijkt opgeruimd type

vanaf 00:34:45

Het beeld dat we van onze neef de Neanderthaler hebben, namelijk dat ie lomp en bruut was, moet nodig worden bijgesteld. Steeds vaker blijkt dat de Neanderthaler moderner was dan we denken. En nu blijkt uit onderzoek ook nog eens dat het een heel opgeruimd type was.

Buitenlandpanel

vanaf 00:38:06

Militair-historicus Christ Klep vertelt over Oekraine en het belang van Rusland in het land. Daarna gaan we door over Turkije, Irak en de autonome regio Koerdistan, in Irak. De Koerden maakten afspraken met Turkije over een oliepijpleiding, tot grote verbazing van de regering van Irak in Baghdad. Lily Sprangers, directeur Turkije-instituut, praat ons bij over de politieke situatie,