Villa VPRO

Villa VPRO

Zoet water pompen uit de zee
Kunst in de Rotterdamse haven
Schuld en Boete
Laatste onafhankelijke persburo van Rusland verdwijnt
Metropolis Radio: Vrijetijdsbesteding

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Derk Sauer over Russia Today

vanaf 00:02:27

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti wordt opgeheven. Het gaat op in een nieuw staatspersbureau dat Rossia Segodnya gaat heten met aan het hoofd de ultraconservatie Dmitri Kiseljov. RIA Novosti schrijft zelf dat de opheffing past in het beleid waarmee het bewind van president Vladimir Poetin zijn greep op de media vergroot. Mediatycoon Derk Sauer over het belang van  RIA Novosti....

Metropolis: vrijetijdsbesteding in Pakistan

vanaf 00:10:47

Metropolis Radio  gaat deze week de wereld rond op zoek naar wat mensen in hun vrije tijd doen.  We beginnen in het  arme Pakistan waar een kleine, maar zeer rijk  elite haar vrije tijd in typisch  Victoriaanse stijl doorbrengt. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

zoetwater onder de oceaanbodem

vanaf 00:16:08

Zoetwater uit de zee pompen. Het klinkt gek, maar de kans is groot dat we dat in de toekomst toch gaan doen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben namelijk ontdekt dat er in de bodem van alle zeeën en oceanen ‘n onwaarschijnllijke hoeveelheid zoetwater zit. Koos Groen en Henk Kooi zijn die onderzoekers en zijn te gast in Villa VPRO.

Kunstenaar Florentijn Hofman te zien in R'dam

vanaf 00:35:44

Beeldend kunstenaar Florentijn Hofman (36) presenteert de nieuwe objecten die hij in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente maakte. Hij is bekend van de 31 meter lange muskusrat van stro en het 30 meter lange en 9 meter hoge aardvarken in Arnhem. Ook bouwde hij op het strand van Schiermonnikoog drie houten kunstwerken in de vorm van enorme concertvleugels, als waren deze daar aangespoeld. Wereldwijd bekend werd Hofman met zijn Rubber Duck, een sterk uitvergrote gele badeend met vriendelijke uitstraling.

Schuld en Boete over Rishi, Jansen en rechters

vanaf 00:40:59

Vanochtend is de rechtszaak begonnen tegen de agent die Rishi november vorig jaar neerschoot op station Den Haag Hollands Spoor. De agent werd eerst verdacht van doodslag, dat is al een bijzonder zware verdenking tegen een politieman, maar vandaag voegde het OM daar moord aan toe, daarmee tegemoetkomend aan de wens van de ouders van het slachtoffer. Morgen is het de 65e verjaardag van de Universele Rechten van de Mens. De Belgische rechtsgeleerde Marie-Benedicte Dembour vindt de mensenrechten achterhaald, aldus De Volkskrant. Net als elk jaar publiceert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie cijfers op het gebied van veiligheidsbeleving, rechtshandhaving etc. Folkert Jensma besprak ze. Wat blijkt: de criminaliteit daalt, het wordt op alle fronten veiliger, maar….. dat ligt niet aan politie en justitie.