Villa VPRO

o.a. Westen verliest realiteitszin m.b.t. Syrië

Villa VPRO

o.a. Westen verliest realiteitszin m.b.t. Syrië

Oud-ambassadeur Koos van Dam roept al drie jaar dat de Syrische president Assad aan de macht blijft, en ziet daarvoor steeds meer bevestiging. We duiken ook het archief in, van waaruit u een reportage uit Rotterdam (2009) hoort. Er is wetenschap: het gevaar van voedingsupplementen en het laatste reguliere buitenlandpanel met Midden-Oosten-deskundige Bertus Hendriks en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam Ton Nijhuis.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Daklozen in Roffa: Reportage (herhaling)

vanaf 00:02:59

Hoeveel jongeren dakloos zijn in Nederland weet niemand precies. In de T-Plataan kunnen Rotterdamse daklozen in de leeftijd van 14 tot 23 een paar nachten slapen als ze echt nergens meer terecht kunnen. Wie zijn ze? Hoe overleven ze? Stefan Heijdendael verbleef lange tijd bij de Plataan en vroeg de jongeren niet alleen naar hun verhalen, maar leerde ze ook zelf op te nemen met een kleine opnamerecorder, om zelf verslag te doen van hun leven op straat. Vandaag deel 1 van de driedelige serie “Dakloos in Roffa”.

Toekomst Syrië lijkt er een mét Assad

vanaf 00:16:10

Het lijkt er steeds meer op dat Assad blijft zitten als Syrische president. Het westen lijkt dat langzaam te beseffen en is daar voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor, zo stelt auteur Koos van Dam. Bovendien werden internationale wetten gedurende het conflict met gemak opzij geschoven. Van Dam schuift aan in de studio.

Wetenschap: Omega-3-vetzuren als supplement ongezond

vanaf 00:34:49

De dagen zijn op zijn kortst en dan neemt de verkoop van pillen met supplementen zoals vitaminen en omega-3 vetzuren traditioneel toe. Maar is zo’n extra dosis wel goed voor je? Uit Nederlands onderzoek blijkt deze week dat een extra dosis ‘omega-3’ averechts kan uitpakken…

Buitenlandpanel: ObaMerkel en de connectie Steinmeier-Schroder

vanaf 00:38:53

Hoewel Barack Obama (VS) en Angela Merkel (Duitsland) toenadering zochten na de NSA-taps, blijft de onderlinge omgang tussen de twee vreemd. Ondertussen is de Duitse MinBuZa Steinmeier een belangrijke schakel in het conflict EU-Oekraine-Rusland. Directeur van het Duitsland-Instituut Ton Nijhuis legt uit waarom Merkel absoluut niets moet hebben van de Russen. Bertus Hendriks praat mee en vertelt ook over Syrië: is het echt zo zeker dat Assad president blijft? Hij reageert op de argumenten van hoofdgast Koos van Dam.

advertentie