Plots

# 33. Een simpele oplossing

Plots

# 33. Een simpele oplossing

Verhalen over mensen die de complexe werkelijkheid proberen te vangen in eenvoudige rekensommen. Over een man die uitrekent hoe hij het beste aan gratis eten kan komen; tips om met behulp van optelsommen je relatie te verbeteren, en mensen die proberen te berekenen wat de prijs is van een mensenleven.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro: een hap eten

vanaf 00:00:00

Stijn is directeur van een reclamebureau en houdt van lekker eten. Koken is echter niet zijn sterkste kant. Om te voorkomen dat hij elke dag geld kwijt is aan restaurants, verzint hij een business-plan om aan gratis maaltijden te komen. Volgens zijn eigen berekeningen kan het bijna niet mislukken. Een verhaal gemaakt door Esma Linnemann.

AKTE 1: -20

vanaf 00:04:24

Wat te doen als je je begint te ergeren aan je geliefde? Erover praten is één optie. Maar het kan ook anders. Want soms zegt de uitkomst van een rekensom meer dan duizend woorden. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos.

AKTE 2: Een redelijke prijs

vanaf 00:11:10

Jarenlang had de farmaceutische industrie amper interesse in zeldzame ziektes. Sinds kort hebben bedrijven ontdekt dat er aan deze ‘weesziektes’ ook winst te behalen valt, waardoor patiënten die eerst buiten de boot vielen eindelijk geholpen kunnen worden. Er is slechts één probleem: de nieuwe weesgeneesmiddelen kosten soms honderdduizenden euro’s per patiënt per jaar, waardoor de samenleving het nauwelijks kan opbrengen om ze te vergoeden. Daarom moeten rekenaars zich over pijnlijke vragen buigen: Hoeveel kost een patiënt de samenleving, en hoeveel levert hij de maatschappij op? Hoeveel willen we betalen om een leven te redden of een ernstige ziekte te behandelen? Wat is het ons waard als iemand wel beter wordt van een medicijn, maar niet geneest? Radiomaker Laura Stek en onderzoeksjournalist Ivo van Woerden gingen voor Plots op zoek naar antwoorden.

advertentie