Het Spoor Terug

Kermis, Komt dat zien 1: de vooroorlogse kermis

Het Spoor Terug

Kermis, Komt dat zien 1: de vooroorlogse kermis

Eerste deel van Komt dat zien!, een tweeluik over de geschiedenis van de kermis. Vandaag verhalen over de vooroorlogse kermis, toen de stoomcarrousel nog de meest spectaculaire attractie was.
Vraaggesprekken met leden van verschillende kermisfamilies over de herkomst van het woord 'kermis', de vorm die de kermis in de 19e eeuw had, het negatieve imago van de kermis in protestants-christelijke kringen, de werkzaamheden en erbarmelijke leefomstandigheden van kermisfamilies in woonwagens, de geringe scholing die de kermiskinderen kregen, de maatschappelijke vooroordelen jegens woonwagenbewoners, het befaamde 'vlooientheater', de 'stoomcarrousel' en andere oude kermisattracties, de standsverschillen onder de kermisfamilies, de geringe kermisactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog en het plotselinge einde van de 'stoomcarrousel' in 1947 als gevolg van de concurrentie van nieuwe attracties.
Geïllustreerd met geluidsfragmenten van kermisattracties.
Geïnterviewden: Dimp Nelemans; kermisfamilie; Matje Boesveld-Kabalt, kermisfamilie; Cherry Selbach, zoon van eigenaar vlooientheater; George Reemer, stoomcarrousel.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie