Woord

De elementen

Woord

De elementen

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.

Van 2 tot 3: spuwt een vermeende zachtaardige vulkaan toch lava, schudt de aarde onder schrijfster Nelleke Noordervliet, produceert de aarde natural radio en dompelt paleontoloog Bert Boekschoten u onder in de geschiedenis van de kiezelsteen.

Van 3 tot 4: hoort u over het ontstaan van het Normaal Amsterdams Peil, het waarom van kronkelende rivieren, een zeevrezende zeeman, een wassende IJssel en het eenzame bestaan van een watermolecuul.

Van 4 tot 5: vergapen ramptoeristen zich aan een bosbrand bij Kootwijk en vertellen de brandweerlieden van de Amsterdamse kazerne Hendrik over hun heldendaden.

Van 5 tot 6: probeert geofysicus Jacob Fokkema door te dringen tot de kern van de aarde en hoort u meer over deze kloot vanuit het perspectief van de grafdelver en mijnwerker.

Van 6 tot 7: trekt de wind aan. Die blaast zeer muzikaal door lange pijpen aan de kust bij Vlissingen en verandert levens in het speciaal voor Woord.nl gemaakte audioverhaal Föhnkrankheit. Verder vertelt historisch geograaf Jan Buisman hoezeer het weer de loop van de geschiedenis beïnvloedde en neemt sterrenkundige Xander Tielens u tenslotte mee tot ver buiten de dampkring.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het perspectief van een kiezel (en meer)

vanaf 00:01:57

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.Van 2 tot 3: spuwt een vermeende zachtaardige vulkaan toch lava, schudt de aarde onder schrijfster Nelleke Noordervliet, produceert de aarde natural radio en dompelt paleontoloog Bert Boekschoten u onder in de geschiedenis van de kiezelsteen. 

Waarom rivieren meanderen (en meer)

vanaf 01:02:12

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.Van 3 tot 4: hoort u over het ontstaan van het Normaal Amsterdams Peil, het waarom van kronkelende rivieren, een zeevrezende zeeman, een wassende IJssel en het eenzame bestaan van een watermolecuul. 

De heldendaden van brandweer De Hendrik (en meer)

vanaf 02:02:07

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.Van 4 tot 5: vergapen ramptoeristen zich aan een bosbrand bij Kootwijk en vertellen de brandweerlieden van de Amsterdamse kazerne Hendrik over hun heldendaden. 

Gesprekken vanuit de onderwereld

vanaf 03:02:04

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.Van 5 tot 6: probeert geofysicus Jacob Fokkema door te dringen tot de kern van de aarde en hoort u meer over deze kloot vanuit het perspectief van de grafdelver en mijnwerker. 

Fohnkrankheit, een audioverhaal over de wind (en meer)

vanaf 04:03:00

Wind, water, vuur en aarde: Woord staat deze week in het teken van de klassieke vier elementen. Presentatie: Floortje Smit.Van 6 tot 7: trekt de wind aan. Die blaast zeer muzikaal door lange pijpen aan de kust bij Vlissingen en verandert levens in het speciaal voor Woord.nl gemaakte audioverhaal Föhnkrankheit. Verder vertelt historisch geograaf Jan Buisman hoezeer het weer de loop van de geschiedenis beïnvloedde en neemt sterrenkundige Xander Tielens u tenslotte mee tot ver buiten de dampkring.

advertentie