steun vpro

Woord

De stad

Woord

De stad

Vanacht in Woord vijf uur lang verhalen de stad. Over de herrie, onrust en gezelligheid van de betonnen jungle. Met vooruit: een kleine uitstap naar het platteland, maar uiteraard enkel en alleen om dat dan weer af te zetten tegen de stad. Stadse verhalen vindt u natuurlijk ook, 24/7 op Woord.nl.


Van 2 tot 3: gaat de Rotterdamse landschapsarchitect Adriaan Geuze helemaal op in zijn stad, of beter gezegd, de rivier de Maas die Rotterdam doorklieft en maar met moeite kan verlaten. Wordt er gepraat en geleut in een Haags koffiehuis en probeert een radiomaker uit Eindhoven te ontdekken wat Eindhoven nu Eindhoven maakt.

Van 3 tot 4: verhuist een radiomaakster van Amsterdam naar de Betuwe (en doet een poging iets te faxen), gaat Petra uit Groenlo sinds vijftien jaar weer naar de grote stad Utrecht en wijst een stadsbioloog een verslaggeefster op exotische dieren in Amsterdam.

Van 4 tot 5: hoort u een portret van een Belgische wasserette, alsook de geluiden van New York uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Van 5 tot 6: worden de zwaar vervuilde huizen van vereenzaamde Amsterdammers ontruimd.

Van 6 tot 7: presenteert Woord de eerste afleveringen van twee gloednieuwe radioseries: Achterland en Ongesigneerd. In de eerste gaat radiomaker Frederique Melman op zoek naar een urban myth: een al dan niet bestaande tunnel onder een gracht in Amsterdam. In de tweede hoort u de grootse theorie over de meest onopvallende lantaarnpaal van Nederland. Verder in dit uur: de teloorgang van de 'echte’ Amsterdamse Jordaan en het verhaal van een verboden stad in Afrika.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eindhoven Wonderland (en meer)

vanaf 00:02:09

Vannacht in Woord vijf uur lang verhalen de stad. Over de herrie, onrust en gezelligheid van de betonnen jungle. Met vooruit: een kleine uitstap naar het platteland, maar uiteraard enkel en alleen om dat dan weer af te zetten tegen de stad. Stadse verhalen vindt u natuurlijk ook, 24/7 op Woord.nl. Van 2 tot 3: gaat de Rotterdamse landschapsarchitect Adriaan Geuze helemaal op in zijn stad, of beter gezegd, de rivier de Maas die Rotterdam doorklieft en maar met moeite kan verlaten. Wordt er gepraat en geleut in een Haags koffiehuis en probeert een radiomaker uit Eindhoven te ontdekken wat Eindhoven nu Eindhoven maakt.

Van Amsterdam naar Heeselt (en meer)

vanaf 01:02:09

Vannacht in Woord vijf uur lang verhalen de stad. Over de herrie, onrust en gezelligheid van de betonnen jungle. Met vooruit: een kleine uitstap naar het platteland, maar uiteraard enkel en alleen om dat dan weer af te zetten tegen de stad. Stadse verhalen vindt u natuurlijk ook, 24/7 op Woord.nl.Van 3 tot 4: verhuist een radiomaakster van Amsterdam naar de Betuwe (en doet een poging iets te faxen), gaat Petra uit Groenlo sinds vijftien jaar weer naar de grote stad Utrecht en wijst een stadsbioloog een verslaggeefster op exotische dieren in Amsterdam.

New York, het ritme van een stad (en meer)

vanaf 02:02:02

Vannacht in Woord vijf uur lang verhalen de stad. Over de herrie, onrust en gezelligheid van de betonnen jungle. Met vooruit: een kleine uitstap naar het platteland, maar uiteraard enkel en alleen om dat dan weer af te zetten tegen de stad. Stadse verhalen vindt u natuurlijk ook, 24/7 op Woord.nl.Van 4 tot 5: hoort u een portret van een Belgische wasserette, alsook de geluiden van New York uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Vereenzaamd en vervuild leven in de stad (en meer)

vanaf 03:02:18

Vannacht in Woord vijf uur lang verhalen de stad. Over de herrie, onrust en gezelligheid van de betonnen jungle. Met vooruit: een kleine uitstap naar het platteland, maar uiteraard enkel en alleen om dat dan weer af te zetten tegen de stad. Stadse verhalen vindt u natuurlijk ook, 24/7 op Woord.nl.Van 5 tot 6: worden de zwaar vervuilde huizen van vereenzaamde Amsterdammers ontruimd.