Woord

Tegenstellingen

Woord

Tegenstellingen

Woord verkeert in een tweestrijd. Is het zwart, is het wit, of zijn er toch wat tinten grijs? Vlamingen staan tegenover Walen, armen kijken jaloers naar rijken, religie is in strijd met wetenschap en rechtschapen moeders proberen hun kroost te behoeden voor het kwaad. Als dat maar goed gaat.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Waarom mensen roepen om vrede terwijl ze oorlog voeren

vanaf 00:01:58

Woord verkeert in een tweestrijd. Is het zwart, is het wit, of zijn er toch wat tinten grijs? Vlamingen staan tegenover Walen, armen kijken jaloers naar rijken, religie is in strijd met wetenschap en rechtschapen moeders proberen hun kroost te behoeden voor het kwaad. Als dat maar goed gaat.Tussen 2 en 3: vragen filosoof S.J. Doorman en bioloog D. Hillenius zich af waarom mensen roepen om vrede terwijl ze oorlog voeren en zorgt de Dodenherdenking voor een scherpe tweedeling in een dorp in de Betuwe.

Conflicterende wereldbeelden

vanaf 01:02:08

Woord verkeert in een tweestrijd. Is het zwart, is het wit, of zijn er toch wat tinten grijs? Vlamingen staan tegenover Walen, armen kijken jaloers naar rijken, religie is in strijd met wetenschap en rechtschapen moeders proberen hun kroost te behoeden voor het kwaad. Als dat maar goed gaat.Tussen 3 en 4: werpt de dood van een dochter een scherp licht op de conflicterende wereldbeelden van de orthodox-christelijke moeder en de steeds meer ongelovige vader, Charles Darwin.

Societylunch en zedelijk verval

vanaf 02:02:07

Woord verkeert in een tweestrijd. Is het zwart, is het wit, of zijn er toch wat tinten grijs? Vlamingen staan tegenover Walen, armen kijken jaloers naar rijken, religie is in strijd met wetenschap en rechtschapen moeders proberen hun kroost te behoeden voor het kwaad. Als dat maar goed gaat.Tussen 4 en 5: worden zieke katten massaal gedumpt als gevolg van de crisis, laaft een verslaggeefster zich aan de scroppino tijdens een societylunch en maken ouderen zich vlak na de oorlog zorgen om het zedelijk verval van de jeugd.

Rechtschapen moeders en vrouwen bij de marine

vanaf 03:02:13

Woord verkeert in een tweestrijd. Is het zwart, is het wit, of zijn er toch wat tinten grijs? Vlamingen staan tegenover Walen, armen kijken jaloers naar rijken, religie is in strijd met wetenschap en rechtschapen moeders proberen hun kroost te behoeden voor het kwaad. Als dat maar goed gaat.Tussen 5 en 6: proberen rechtschapen moeders hun kroost uit de klauwen van het kwaad te houden en gaat een verslaggever van de RVU op bezoek bij de eerste vrouwelijke werknemers van de marine.

Vlamingen, Walen en Radio a la carte

vanaf 04:04:08

advertentie